Григор Димитров победи Типсаревич в Париж

17:35, 26 май 19 / Спорт 25 3051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Григор Димитров най-после спечели мач в основната схема на турнир на червени кортове. Той го стори в първия кръг на втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", справяйки се с 317-ия в света Янко Типсаревич с 3:2 сета, съобщава Gong.bg.

В над тричасова битка на клея в Париж първата ни ракета надделя с 6:3, 6:0, 3:6, 6:7, 6:4 и продължава във втория кръг. Там обаче го чака много сериозно препятствие. На пътя му излиза един от фаворитите в надпреварата Марин Чилич, който се справи с италианеца Томас Фабиано. 

За Григор това е първа победа на клей този сезон от турнира в Барселона. След това последваха загуби в първия кръг на турнирите в Мадрид, Рим и Женева, макар в Швейцария да преодоля двама съперници, но в квалификациите. 

Типси доказа, че продължава да има голямо сърце за тениса, въпреки че пропусна година и половина заради поредица травми. Макар че началото на мача не предвещаваше драматичната развръзка, която последва впоследствие. 

Първият сет започна с поредица пробиви, като до шестия гейм резултатът беше 3:3, но с четири пробива - по два за двамата тенисисти. И след това последва невероятна серия на българина, която предвещаваше лесна победа за него. 

Димитров записа 12 поредни гейма на сметката си, благодарение на която той спечели първата част с 6:3, във втората размаза съперника с 6:0 и поведе с пробив, който затвърди в третата за 2:0. И победата си изглеждаше предначертана. 

Но тогава сърбинът, който викна медицински таймаут заради проблем с глезена, се събра и показа невероятен тенис. Той се бореше за всяка топка, показа страхотни морално-волеви качества и бързо върна пробива. И после на свой ред взе подаването на българина в сюблимен момент - за 5:3. После взе своя сервис за 6:3 и намали на 1:2 сета. 

И последва равностойна битка, а от болежките на Типси нямаше и следа. Той показа класа и в четвъртия сет, в който направи ранен пробив, който все пак българинът успя да върне в последния възможен момент за 5:5. И впоследствие се стигна до тайбрек. 

В него сърбинът показа по-здрави нерви, взе ранен аванс, задържа го и стигна до два сетбола. Взе още първия от тях и вкара мача в решителен пети сет. В него българинът имаше надмощие, взимаше лесно подаванията си и чакаше момента си на сервис на съперника. 

И той дойде в 9-ия гейм. В него Григор проби и сервираше за мача. Точно тогава увереността му спадна, стигна се до брейкбол на Типсаревич, който все пак Димитров отрази и после на свой ред стигна до мачбол, който реализира и сложи край на 183-минутната битка. 

Така той записа победа в първия кръг и повтори упражнението срещу Типси, с когото се срещнаха и в първия кръг на Аустрелиън Оупън по-рано през 2019 г. Това е трета победа за българина от седем мача с този съперник. 

Реклама