Десетки са задържани при антиправителствени протести в Казахстан

21:42, 06 юли 19 / Свят 25 971 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над сто души са били задържани на антиправителствени митинги в Казахстан днес на фона на продължаваща вълна от обществено недоволство от предаването на властта, което се възприема като дирижирано, предаде БТА.

За първи път протести разтърсиха тази централноазиатска държава през пролетта, когато дългогодишният президент Нурсултан Назарбаев изненадващо подаде оставка и определи свой наследник, който да го замести.

Мнозина в Казахстан гледат на този ход като на опит на Назарбаев и неговите съюзници да затвърдят властта си. Съюзникът на Назарбаев Касим-Жомарт Токаев спечели 70 на сто от гласовете на извънредни президентски избори през юни. Над 4000 души бяха задържани при антиправителствени протести в цялата страна в деня на вота. Протестите избухнаха отново днес, когато Назарбаев става на 79 години.

Независима медия съобщи, че близо 100 души са били задържани в центъра на най-големия град в страната Алмати. Полицията е блокирала движението в района на протеста в града, организиран по призива на живеещия в изгнание магнат Мухтар Аблязов, който е яростен противник на управляващия елит. На кадри, показващи как полицията разпръсква демонстрацията, може да се види как служители на силите на реда задържат хора от тълпата, някои от които изглеждат непълнолетни.

Има тийнейджъри сред арестуваните. Полицейските служители заплашвали журналистите, които се опитвали да интервюират протестиращите. Руска медия съобщи за десетки задържания и в столицата Нур Султан, както и в градовете Шимкент, Караганда и Орал.

Казахстанските власти по-рано предупредиха гражданите да не участват в несанкционираните митинги и да отхвърлят призива на Аблязов, който според тях е опит да се предизвика силова полицейска реакция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама