Борисов изрази съчувствие към Косово, косовският премиер му благодари

13:30, 07 юли 19 / Политика 25 1096 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”. Така премиерът Бойко Борисов коментира дипломатическото напрежение с Белград. Повод за него стана статутът на Косово.

Бойко Борисов: ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия с освобождаването на Цветанов

Сръбският външен министър Ивица Дачич се оказа засегнат от думите на премиера Борисов, който обяви че испанецът Жозеп Борел, сочен за първи дипломат на ЕС, трябва да защитава интересите на Съюза, а не интересите на Испания, която е сред страните, непризнаващи независимо Косово.

В Белград също повикаха българския посланик за обяснения

„Така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион. Там трябва да се вземе окончателно решение”, заяви Борисов.

Косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на българския си колега Бойко Борисов за, както той каза, принципната позиция по отношение на Косово и правото му да бъде част от европейското семейство, предаде МИА.

Харадинай написа в своята страница във Фейсбук, че решението за провеждане на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския процес още по-значителен за региона.

„Косово е важна част от този процес и стои на страната на съюзниците за интеграцията на региона в Европейския съюз. Взаимното признаване със Сърбия в съществуващите граници ще отвори нашите перспективи. Силно подкрепям визията на министър-председателя Борисов за всеобхватна Европа, която надхвърля манталитета от миналия век, причинил трагедии и прецеденти. Без участието на всички страни от Западните Балкани като неразделна част от европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен. Благодаря Бойко!“, пише Харадинай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама