Над 200 участника в най-мащабния муайтай семинар у нас

10:43, 08 юли 19 / Спорт 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През изминалия уикенд в НСА се проведе мащабно спортно мероприятие, посветено на красотата на муай тай - "Sport is Our Gang".

В многофункционалната зала в горещия неделен ден се събраха над 200 човека, които почерпиха знания и мотивация от едни от най-популярните лица в този спорт.

В един ден бяха проведени 3 семинара - с руския боец Artem "The Lion" Levin, със световноизвестният треньор Ajarn Gae и с президентът на AIMS и генерален секретар на IFMA, Stephan Fox.

Събитието премина под шапката на Sport is Our Gang и без напълно безплатно за всички участници, благодарение на БНМТФ и нейния президент Кирил Пенджуров.
 

 

"Идеята на този семинар бе да направим достъпа до муай тай - тренировките и неговата история, достъпен за всеки, а и да потренираме заедно и да се запознаем с нови хора," сподели Пенджуров за MMA.BG


Един от водещите семинара - Artem "The Lion" Levin, шампион на WMC и бивш шампион на GLORY, е един от най-атрактивните бойци в муай тай и от доста отдавна споделя вижданията на Кирил Пенджуров за идеята на събитието и от доста време са се готвили за това.
 

 
Самият Artem бе за пръв път на посещение в България и остана много впечатлен от видяното.

"Беше огромна изненада за мен колко хора дойдоха в неделя да тренират муай тай, вместо да си почиват с приятели и семейството си на морето. 200 човека дойдоха, за да подобрят уменията си. Кирил направи страхотна организация," заяви Artem.

"Всички те бяха 8 часа в академията и тренираха по 2 часа с мен, 2 часа с Gae, 2 часа с Fox. Но всички се забавляваха и това бе много голяма стъпка за популяризирането на спорта в България."

 
Специален гост на събитието бе Stephan Fox, президентът на AIMS и главен секретар на IFMA - човек отдал живота си на развитието на муай тай и бойните спортове като цяло. Той работи активно за популяризирането и установяването на международни традиции, които да доближат муай тай към Олимпийските игри.

Fox бе на посещение в България преди няколко месеца, когато проведе две срещи в Министерството на спорта и Български Олимпийски комитет, но сега дойде изцяло заради популяризирането на спорта сред трениращите и тренира наравно с тях, показвайки и техники, придобити от дългогодишния му състезателен опит.
 

 

"За мен е много лесно да отида с костюм и вратовръзка в министерството, но аз искам да видя истинския муай тай в България, както се получи днес и съм много впечатлен.

Муай тай не е само удари с ръце и крака - всеки може да удря и рита - някои добре, други не чак толкова. Но нещата в муай тай са много повече от това. Имаме отговорност, ние сме спорт на стотици години. Това спорт, които внедрява историята в настоящето, а ние работим за развитието му за бъдещето. Много е важно как ще го изградим за идните поколения. От видяното днес се убедих, че спортът се развива много добре в България," каза Fox.

 
Развиването на спорта в региона продължава с пълна пара - в момента се провежда тренировъчен лагер в Созопол, а след това Ajarn Gae ще проведе и тренировъчен лагер в Банско.

Програмата е доста натоварена, тъй като след това бойците заминават на подготовка в Тайланд, където ще се проведе и световното първенство в края на този месец.

През август ще се направят и няколко големи тренировъчни лагери с много чужди състезатели.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама