Български плувец ще прави исторически рекорд в Черно море

12:53, 08 юли 19 / Спорт 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията на най-големия Български залив, а именно Бургаският.

В цялата история на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящия момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито реализиран успешен такъв.

Тъй като Бургаският залив е един от забележителните географски обекти на Република България и град Бургас, покоряването му ще стане част от българската и бургаска плувна история.

Самото преплуване ще бъде извършено в съответствие с правилата на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN ( Европейската плувна лига). Поради тази причина от FINA има изискване при подобен род състезания да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и разстоянието между тях. Тъй като до този момент няма официална информация за точните географски граници на Бургаският залив, но организаторите на плуването са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). След получен официален отговор става ясно, че разстоянието е точно 44 километра и 702 метра. Северният край е нос Емине, а южният е Маслен нос до Созопол.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море, от всички граничещи с него държави. Най-дългите маратони в Черно море са се провеждали на територията на държавите от бившия Съветски съюз, до 1984 година и са били с дължина 30 км.

31-годишният плувец е добре познато име в средите, като той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен световен вицешампион по плуване за ветерани. Сертифициран Майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил) .

Цанко Цанков се нарежда под номер 3 във вечната ранглиста на 100 м съчетано плуване, като преди него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Историческото преплуване на Бургаския залив е планирано да бъде в периода 16-18 юли, като точният ден ще бъде определен след няколко дни, когато стане ясна и точната синоптична прогноза за вълнението на Черно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама