Въвеждат ВАР от четвъртфиналите за Купата на Африка

14:50, 09 юли 19 / Спорт 25 1035 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Системата за видеоповторение (ВАР) ще бъде въведена още от четвъртфиналната фаза за Купата на Африка, увеличавайки възможността от драма в турнир, традиционно пълен с противоречиви съдийски отсъждания. Първоначално, идеята бе технологията да се използва от полуфиналите, но сега тя ще влезе в употреба за финалната осмица, предаде БГНЕС.

Няколко спорно отсъдени засади и игра с ръка бяха сред причините Гана да недоволства след отпадането си на осминафиналите от Тунис в понеделник, след като срещата в редовното време и продълженията завърши при 1:1, а при дузпите тунизийците бяха по-точно и спечелиха след 5:4.

ВАР не е особено познат на африканския континент, но бе отговорен за серия от инциденти, накърняващи имиджа на футбола, които принудиха ФИФА да се намеси и да поеме ръководството на Африканската футболна конфедерация през следващия месец.

Реваншът от финала за африканската Шампионска лига не се проведе през май след скандал за неизползването на технологията, когато се очакваше тя да бъде употребена. Когато главният съдия отмени гол на Видад Казабланка, играчите им протестираха остро, след като реферът не се консултира с ВАР, въпреки че им бе заявено преди началото на срещата, че системата не е налична.

Арбитърът на първия мач бе наказан за шест месеца след противоречивите му отсъждания след консултация с ВАР. Впоследствие обаче забраната на Гехад Гриша бе свалена от Африканската футболна конфедерация.

Президентът на конфедерацията Ахмад Ахмад заяви по случая, че неизползването на ВАР в мачовете от груповата фаза на Купата на Африка е било „предпазлива мярка“. „Страните, които използват системата за видеоповторение (ВАР), не започнаха да я употребяват моментално. Това е технология, които не всички използват напълно до момента“, сподели той пред журналисти в началото на надпреварата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама