Кьовеши остава единственият кандидат на ЕП за европейски главен прокурор

14:17, 18 юли 19 / Свят 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши остава единственият кандидат на Европейския парламент за поста главен прокурор на Европейската прокуратура, съобщава информационният сайт Зиаре.

Източници от ръководството на ЕП потвърдиха пред Зиаре, че Кьовеши остава единственият кандидат на Европарламента за този пост, а в рамките на днешния ден най-вероятно председателят на парламента ще публикува изявление в този смисъл, предава БТА.

Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Конференцията на председателите на ЕП реши преди неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи, която ще се състои в Хелзинки днес и утре, Европейският парламент да изпрати послание за потвърждение на подкрепата за Кьовеши за поста главен прокурор на Европейската прокуратура.

Потвърждението идва на фона на информации, че би трябвало да се сформира нов екип за преговорите между ЕП и Съвета на ЕС за лицето, което ще бъде назначено за европейски главен прокурор. Това обаче не променя по никакъв начин мандата за Кьовеши, посочва Зиаре, като се позовава на ръководството на ЕП.

ЕП ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Зиаре припомня, че Кьовеши спечели конкурса за европейски главен прокурор и бе одобрена и от Европейския парламент. Съветът на ЕС, който тогава се председателстваше от правителството на Виорика Дънчила, предпочете френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Европейският парламент и Съветът на ЕС вече проведоха няколко кръга преговори, тъй като европейският главен прокурор трябва да бъде назначен по взаимно съгласие между тях. Изборите за Европейски парламент забавиха процедурата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама