ФИФА: Световното по футбол за жени ще бъде с 32 отбора от 2023 г.

11:50, 01 авг 19 / Спорт 25 2132 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ФИФА одобри увеличението на отборите за Мондиала при жените от 24 на 32 за изданието през 2023, като отвори отново процедурата по кандидатстване.

Турнирът постепенно претърпя увеличение през годините, след като беше с 12 тима в дебютното издание през 1991 г. до 24 в последните две световни първенства. „Съветът на ФИФА реши единодушно да увеличи броя тимове, вземащи участие на Световното по футбол за жени от 24 до 32, като решенито влиза в сила от следващия Мондиал през 2023“, се казва в официално изявление.

Увеличението означава, че жените ще има равен брой отбори с мъжете, които са с 32 отбора от 1998-ма насам. Девет страни вече изпратиха своите кандидатури за домакинство на Световното за жени, включително Аржентина, Австралия, Боливия, Бразилия, Колумбия, Япония, Нова Зеландия, Южна Африка и Южна Корея. Крайният срок за подаване на кандидатурите е през април, като домакинът ще бъде назначен от Съвета на ФИФА през март 2020, но крайният срок бе обновен след новината за увеличението. „Имайки предвид увеличенито на отборите, Съветът на ФИФА реши след новината за 32-та отбора през 2023, да промени изискванията за домакинство и крайният срок за кандидатстване за 2023“.

ФИФА ще изпрати циркуляр на всяка една от деветте членки на асоциаци, подали заявки за домакинство. Новият краен срок за подаване на кандидатурите е 19 декември, като домакинът ще бъде официално обявен през май 2020. Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че успехът на Световното във Франция през тази година, на което САЩ стана световен шампион за четвърти път, защитавайки титлата си след успех във финала над Холандия с 2:0, и желанието повече страни да се класират, са били основните фактори в решението за увеличаване броя на отборите до 32.

„Невероятният успех на тазгодишното Световно първенство във Франция даде да се разбере, че е време да продължим тази набрана инерция и да предприемем конкретните стъпки за продължаване растежа на женския футбол. Увеличението означава много повече от това, че се добавят още осем отбора. То означава, че близо дузина повече футболни асоциации ще организират своите женски футболни програми, знаейки че имат реалистичен шанс да се класират“, сподели Инфантино. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама