Защо морските топлинни вълни са опасни за кораловите рифове?

17:20, 09 авг 19 / Култура и наука 25 723 Topnovini
1
2
3

Честите и интензивни морски топлинни вълни представляват по-сериозна заплаха за кораловите рифове, отколкото се смяташе досега, тъй като са способни да причинят незабавната им гибел, това съобщава ДПА.

Учени присаждат корали на Големия бариерен риф

Проучването на специалисти от Австралия, Великобритания и САЩ разкрива непознат досега ефект от климатичните промени върху кораловите рифове.

Повишените температури на водата са причина за избелването на коралите, което на свой ред уврежда микроскопичните водорасли, осигуряващи им енергия и отговорни за ярките им цветове.

Изследователите за първи път са успели да демонстрират, че подобни климатични проявления са отговорни за топлинна смърт на коралите.

Учените са открили и доказателства, че след топлинна вълна кораловите скелети започват да се разлагат до седмици. Това означава, че много други морски създания, които ги обитават, също са изложени на сериозен риск.

Изследване: Скоростта и мащабите на глобалното затопляне – най-големите от 2000 години насам

Специалистите са на мнение, че смъртността на кораловите рифове вследствие на топлинна вълна, водеща до преки поражения върху екосистемата, трябва да бъде призната за отделен биологичен феномен от избелването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани