Датският премиер се извини за десетилетията на насилие над деца в детските домове

16:50, 13 авг 19 / Свят 25 2760 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Премиерът на Дания Мете Фредериксен поднесе официално извинение на хилядите жертви на насилие в държавните детски домове. Разследване установи, че от 1945 до 1976 г. хиляди деца са били сексуално малтретирани, бити и дрогирани от служителите в домове в цяла Дания. В страната от години се води кампания държавата да признае вината си за случващото се, съобщи Би Би Си.

Потърпевши споделят пред медията че случилото се е разрушило живота им - алкохол, наркотици, постоянна смяна на работа и провалени бракове.

Премиерът - социал-демократ разговаря днес с множество жертви в резиденцията си в Мариенборг. "Бих желала да погледна всекиго от вас в очите и да се извивиня. Не мога да поема вината, но мога да споделя отговорността", каза тя пред тях.

Мнозина присъстващи се обляха в сълзи когато Мете Фредериксен отбеляза как деца, отнемани от родителите им, вместо да получат подкрепа и топлина, са били посрещани с унижения и насилие.

Разкритията около детските домове се появиха за първи път по медиите през 2005 година, когато документален филм разкри шокиращи детайли за побоища и лошо отношение в един от държавните домове за момчета "Годхавн" в североизточна Дания.

Филмът показа доказателства, че психиатърът в дома е тествал опиати върху децата. Бьорн Елмкуист, депутат по онова време, съобщава, че ЛСД е било използвано като средство срещу нощното напикаване, в резултат на което много от децата са станали наркомани. В резултат започва държавно разследване през 2010-а.

То е проведено само в 19 домове за момичета и момчета. Въпреки ограничения си мащаб, разследването обаче показва "тревожни данни за психично, сексуално и психологично насилие".

Следователите откриват и следи от кръв по гимнастическата коза, което показва, че деца са бити там. Момчета, работещи на полето, са били наказвани от служителите с метални предмети. Един от ръководителите на Годхавн ги е наказвал по свой жесток начин - като ги блъскал с корема си да паднат по стълбите надолу или като ги поставял върху диван и скачал върху тях.

До този момент няма задържан или обвинен за случилото се в детските домове, като редица поредни правителства решават, че случаите са твърде стари да бъдат разследвани. Преди да бъде избрана през юни за премиер Мете Фредериксен обеща, че ще се извини официално за ролята на държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама