Борисов благодари на стопаните, че не са се подвели на популизма на опозицията

14:32, 28 авг 19 / Политика 25 2158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов посети археологическите проучвания на най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров край пловдивското с. Маноле.

През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 м и е изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор.

„Имаме прекрасни археолози и както виждате - подпомагаме ги“, заяви премиерът Борисов, докато ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов му показваше резултата от труда на екипа специалисти.

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. сл. Хр.

„Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, отбеляза доц. Кисьов пред министър-председателя Бойко Борисов.

Най-новите открития, които представляват капител - дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. сл. Хр.

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест са издигнати величественият монумент и могилата.

При посещението на могилата Мал тепе до село Маноле с премиера Бойко Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, министърът на финансите Владислав Горанов и областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Премиерът се спря за момент пред журналистите, пред които коментира отпуснатите средства за изборите и тези за животновъдите.

"29 млн. лева ще получат селските стопани, на които искам да благодаря, че не се подведоха по популистките приказки на опозицията."

"Видяхте, че африканската чума не беше само у нас, пламнаха Сърбия, Северна Македония, а в Румъния е от няколко години. Изплащането на субсидиите започва след 1-ви септември, като хората ще получат и по 300 лева, за да си дезинфекцират дворовете, заяви Борисов и допълни, че ако тези 29 млн. лева не стигнат, държавата е готова да предостави допълнителни средства."

Премиерът коментира и отпуснатите от Министерски съвет днес 71 млн. лева за изборите. На въпрос на журналист защо парите този път са повече, премиерът отвърна: "Всеки иска повече".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама