Борислав Велков отговори на арх. Борислав Игнатов относно това ЦСКА да получи стадион "Васил Левски"

17:39, 01 сеп 19 / Спорт 25 2596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещият експерт в управлението на спортни съоръжения в България Борислав Велков взе отношение след изказването на кандидат кмета на София - архитект Борислав Игнатов, който твърди, че нов стадион на мястото на сегашния “Българска армия” няма как да бъде построен по законов начин и предложи държавата да даде стадион “Васил Левски” на ЦСКА.

Велков е председател на Съвета на директорите на НДК, а преди това е бил ръководител на "Арена Армеец" и за "Арена Монбат Русе".

Ето какво пусна в своя Facebook шефът на НДК:

"Архитектурата и проектирането на едно ново и модерно съоръжение са безспорно много важни елементи! Прави ми впечатление обаче, че по тази тема се говори едностранчиво без сериозни и актуални експертни познания за целия процес на развитие, позициониране и управление на едно толкова сложно съоръжение наречено стадион - поне по съвременни стандарти. Какво всъщност е един стадион днес? Място на което само 2 или 3 клубни отбора играят и тренират? Ако е само това, то задачата наистина се свежда до това да се намери законовия или друг начин това да се случи! Не, това не е сериозно! Стадионите днес са сложни и мултифункционални организми, които съчетават в себе си повече от няколко спорта и не малко допълнителни предназначения. Имат сериозен социален контекст и роля, която се планира за поне 30 години напред. Въздействат и развиват местните и общности, развиват цели райони от градовете, в това число и жизнения стандарт на хората около тях. Работят за културата, развлекателния бизнес и интеграцията между хората в големите градове, които ги разделят все повече. Днешните стадиони са бизнес еденници, които подпомагат локалния бизнес, насърчават хората да спортуват и развиват себе си. Стадионите днес и техния основен футболен или друг клуб индитифицират местната общност. Създават традиции и история. Стадионите променят индустрията на цели градове! За да построиш стадион трябва да имаш сериозни изследвания в много посоки - спорт, социум, бизнес и т.н. Виждам, че тук се говори просто така и се предлагат решения от типа - 1 стадион за четири клуба и един за пред чужденците. Хайде да помислим още малко и по-сериозно по темата! Останалото е предизборен трепет!".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама