Ядките намаляват риска от сърдечни болести

19:40, 03 сеп 19 25 2528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести, съобщи БТА, като се позовава на учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж.

Получените от тях данни сочат, че консумацията на ядки - лешници, бадеми, орехи, два пъти седмично намалява със 17 % риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести в сравнение с похапването на ядки веднъж на две седмици.

Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки. До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст. Били взети предвид възрастта, полът, образователният ценз, тютюнопушенето и физическата активност на участниците в изследването.

Авторите му отбелязват, че в съответствие с препоръките на Европейското дружество по кардиология ежедневната консумация на около 30 грама ядки свидетелства за здравословен хранителен режим. През декември 2016 г. международна група учени оповести в сп. BMC Medicine, че ежедневната консумация на около 20 грама ядки е свързана с по-малък риск от рак или смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама