Тийнейджърка се изправя пред Серина Уилямс на финала на US Open

09:10, 06 сеп 19 / Спорт 25 2822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бианка Андрееску се класира за финала на US Open при жените след двусетов успех над Белинда Бенчич – в отделните части 7-6 (3), 7-5, предаде БГНЕС.

Първият сет беше доминиран от сервиса, като пробиви липсваха, въпреки че швейцарката бе тази, която се приближи до постигане на брейкк, но не успя да го стори. Стигна се до закономерен тайбрек, в който 19-годишната канадка наложи волята си и затвори частта на три точки. Вторият сет компенсира откъм брейкове, след като зрителите по трибуните видяха цели седем. Бенчич дръпна с 4-1 и 5-2, като сервираше за изравняване на сетовете, но се пропука и при двата си шанса на собствено подаване. Андрееску спечели пет последователни гейма и така достигна своя първи финал в кариерата на турнир от Големия шлем.

Пътят й до мача бе белязан от успехи над Каролин Возняцки и Елис Мертенс, а забележителното е, че тя отпадна в първи кръг на квалификациите за US Open миналата година и финишира под номер 178 в ранглистата, преди през този сезон да триуфира в Индиън Уелс и Торонто. Андрееску е едва втората финалистка от Канада в турнирите от Шлема след Южени Бушар през 2014 и ще се бори да стане първата тийнейджърка, триумфирала в подобна надпревара след Мария Шарапова през 2006 в Ню Йорк.

По-рано Серина Уилямс не остави шансове на Елина Свитолина, побеждавайки я със 6-3, 6-1. Един пробив бе достатъчен за американката, за да затвори първата част в своя полза, докато във втория сет доминацията й бе пълна – тя спечели пет последователни гейма за успеха си след малко над един час игра. В събота тя ще излезе в своя десети финал на Флъшинг Медоус, където за първи път триумфира в турнир от Големия шлем през 1999 (победа над Мартина Хингис).

Освен това, при успех Серина ще спечели своята седма титла в Ню Йорк, подобрявайки постижението на Крис Евърт, и общо 24-та от Големия шлем, изравнявайки се с рекордьорката Маргарет Корт. На пътя й с историята обаче стои Андрееску, която наскоро я надигра във финала в Торонто, след като поведе с 3-1, а американката се оттегли поради контузия в гърба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама