Борисов: Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване

10:07, 06 сеп 19 / Политика 25 3434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване.'' Това каза премиерът Бойко Борисов по време на 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, предаде Агенция "Фокус".

Започна Конгреса на световното дружество на кардиохирурзите

"Първо ми позволете да си поздравя българския народ с този прекрасен празник - Съединението на България. На тази дата сме доказали на великите сили, че българският народ може да се обедини и сам да решава своята съдба", започна своето слово министър-председателят.

Той обърна внимание, че в зала 3 на НДК, където се провежда конгресът, преди месеци завършило миналата председателството на България на Европейския съвет.

"Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване. Над 8 % от БВП. Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", подчерта министър-председателят.

"За радост машините има и кой да ги управлява в лицето на прекрасните много добре подготвени български хирурзи, техните екипи, сестри, лекари, санитари в сферата на гръдната хирургия, сърдечната и съдовата. Благодарение на вашия професионализъм, не само че оцеляват хората в този страшен бич, тези заболявания, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България. Фактът, че и вчера въпреки конкуренцията проф. Кехайов събраха десетки страни на своя конгрес, днес на 29-тия конгрес на сърдечните и съдови хирурзи, това е огромно признание за българската медицина, за лекарите, сестрите, санитарите, за всички, които работят тази професия'', каза Борисов.

''Поздравявам тези над 40 страни, които са изпратили на днешния конгрес свои представители. Благодаря на проф. Начев за поста, който е символичен за това, което Бълагрия прави в тази сфера. Разбира се, едно светило като проф. Джеймисън е сред нас. На този изключителен празник, който имаме българите още веднъж добре дошли и успех на конгреса", заяви още премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама