ЕП подкрепи Лагард за председател на Европейската централна банка

13:49, 17 сеп 19 / Свят 25 3900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент подкрепи днес с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се Кристин Лагард за следващ президседател на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщиха от ЕП.

Евродепутатите гласуват кандидатурата на Лагард за председател на ЕЦБ

През следващия месец държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да приемат официалното окончателно решение за нейното назначение с мандат от осем години от 1 ноември.

Лагард днес не участва в обсъждането на нейната кандидатура в ЕП. По-рано този месец тя бе изслушана от съответните парламентарни комисии, които също дадоха своето одобрение.

Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ. Депутатите в ЕП са заявявали, че искат да видят повече жени в сферата на икономиката и паричната политика.

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама