25 000 участваха в протест на опозицията в Москва

19:25, 29 сеп 19 / Свят 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 25 000 души участваха в разрешения от властите митинг в Москва в подкрепа на демонстрантите, които бяха арестувани и изправени пред съда това лято за участие в акциите за честни и свободни местни избори.

Митингът с искане за освобождаване на всички политически затворници се проведе следобед на бул. "Академик Сахаров" под засилена полицейска охрана.

Пред събралите се Максим Круглов от московската организация на партия "Яблоко" каза: "Днес ние казваме стига политически репресии, обиски и арести. Ние тпрябва да решим каква ще бъде нашата Москва - град на полицейските палки и арести или град на свободата, на свободното развитие, на свободните хора".

Акции в подкрепа на подсъдимите по т. нар. "московско дело" бяха органицирани и в други градове на Русия - в Новосибирск, Новокузнецк и Ярославъл.

Властите задържаха протестиращи по време на демонстрации през юли срещу решението на избирателната комисия да не се допуснат кандидати на опозицията на проведените преди няколко седмици местни избори. Отделно те протестираха срещу прилаганата от полицията сила и тежките присъди срещу активисти. Няколко души получиха присъди до 4 г. затвор, а други са съдени за престъпления като насилие над полицейски служител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама