Не задължиха премиера да ходи всеки месец в парламента

10:41, 02 окт 19 / Политика 25 2478 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за възстановяване на т.нар. блиц-контрол в парламента, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Идеята на опозицията беше премиерът и неговите заместници да идват всяка първа сряда от месеца в Народното събрание, за да отговарят на въпроси на депутати във връзка с общата политика на правителството.

Филип Попов от БСП даде пример, че такъв блиц-контрол има и в други европейски държави. „Живеем в парламентарна република и тук се решават важните неща за държавата“, подчерта той. Според депутата от левицата Таско Ерменков премиерът идва в Народното събрание само когато може да каже някакви хвалебствия за себе си и за да отправя обвинения към опозицията.

Депутатите решават дали премиерът да се явява в парламента всеки месец

Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки министър-председателят обича медиите и медиите го обичат и неговите изяви са чести, заради което посещението му всеки месец в парламента не е нужно.

Георги Марков от ГЕРБ заяви, че Народното събрание не е нотариат и не удря печати. ‚Дали е добър Бойко Борисов, или не го казва народът и го показват резултатите от изборите“, подчерта той. Според Даниела Дариткова БСП иска да се възползва от високия рейтинг на премиера и да черпи от него.

Павел Шопов от „Атака“ посочи, че партията подкрепя предложението. Той засегна темата за заместниците на Борисов, като заяви, че най-важното е на трибуната да идват да отговарят „самозабравили се вицепремиери, които иначе не отговарят за безобразията, които вършат“.

След като предложението на БСП беше отхвърлено, се запазва досегашният ред, според който министър-председателят и членовете на кабинета му подлежат на парламентарен контрол всеки петък. Бойко Борисов обаче рядко идва в Народното събрание, за да отговаря на въпросите на опозицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама