СБЛЪСЪК: Ще я бъде ли „Няма такава държава“?

16:45, 07 окт 19 / Сблъсък 25 8275 Даяна Дюлгерова

 

Политическата партия „Няма такава държава“ на дългогодишния телевизионен водещ Слави Трифонов вече е факт. Има ли бъдеще новият проект, възможно ли е партията да влезе в парламента, имат ли почва идеите на Трифонов в българското законодателство. Отговори на тези въпроси потърсихме от водещите политолози проф. Александър Маринов и Първан Симеонов.

 

Има ли бъдеще „Няма такава държава“ и защо Трифонов се скри от медиите?

Според Проф. Александър Маринов съществува остра потребност от нови политически субекти, които да правят нова политика и политика по нов начин. „Много е трудно да се каже дали тази партия би отговорила на подобни обществени потребности. Аз лично не съм зареден с много високи очаквания по-много причини: няма ясна идея какво смятат да правят и какви идеи да защитават“, заяви Маринов. Той отбеляза, че не вижда личности около проекта, които да създават очаквания за сериозна политика. По странен начин според него бе учредена партията. „Подобна затвореност, да не кажа „прикритост“ не допринася за това обществото да получи по-добра представа. Смятам, че това ще е поредното популистко образувание, което може и да постигне някакви временни резултати, но не очаквам да се утвърди като значим фактор в българската политика", коментира Маринов.

Според политолога Първан Симеонов проектът „Няма такава държава“ има бъдеще. Той мотивира мнението си на база различни социологически измервания, които показват резултат между 5-8 % на избори за партията. „Има бъдеще, защото доста хора се включиха в организирания референдум. Това показва, че в България има търсене на нови субекти, които говорят леко наказателно към политиците“. Първан Симеонов отбеляза, че след закритото учредително заседание е останало чувство на непрозрачност в действията на шоумена, но според него медиен човек като Трифонов ясно осъзнава за недоразуменията, които могат да се получат. „Има логика в това действие. Той се опитва да поддържа интерес, по този начин пази една тайнственост. Това е добре за него. Той знае как да владее публиката“, смята политологът.

Имат ли почва идеите на Трифонов в българското законодателство?

(намаляване на депутати наполовина, избор на главен прокурор, омбудсман и шефове на областни дирекции от гражданите, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна)

Според проф. Александър Маринов голяма част от предложенията на Трифонов са неизпълними. „Началниците на полицията не се избират никъде по света“, заяви политологът. Проф. Маринов смята, че е доста странно и предложението главният прокурор да се избира от гражданите, защото това е една професионална фигура. „Предложенията му са по-скоро желание да се откликне на някакви обществени емоции, а не добре преценени варианти за институционална промяна. Съкращаването на броя на депутатите нищо не гарантира. Те може да са два пъти по-малко и да работят два пъти по-лошо“, коментира още професорът.

Първан Симеонов е на мнение, че идеите на Трифонов имат почва и много хора ги харесват. „Аз лично не ги намирам за полезни, но те имат правото на съществуване и това е съвсем легитимна гледна точка, която доста хора споделят“, каза той, като добави, че Слави Трифонов подхожда доста последователно.

Ще влезе ли „Няма такава държава“ в парламента и подходящ ли бе моментът за учредяването ѝ?

Проф. Александър Маринов смята, че Трифонов създава партията си сега, защото изхожда от хипотезата за скорошни предсрочни избори. Но, според него шоуменът е пропуснал пика за учредяването на проекта, защото сега има известен спад в интересуващите се от идеите му. Но все пак политологът е на мнение, че при силна медийна подкрепа и добро финансиране партията може да влезе в парламента.

Първан Симеонов смята, че е напълно възможно „Няма такава държава“ да влезе в парламента. Според него ако има някакво съмнение, то идва оттам, че много млади и дистанцирани от политиката хора подкрепят Трифонов, а това не са най-лоялните гласоподаватели. „Трифонов има накъде да развива електоралната си база. Днес не мога да си представя, че проектът му ще бъде с величината на Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов, но пък няма да е и с величината на Марешки или Бареков“, смята той. Политологът заяви, че от партията на Трифонов може да зависи управленската конфигурация, която да накланя везните в една или друга посока. Симеонов е на мнение, че Трифонов е избрал добро времево позициониране, защото му се дава достатъчно време до следващите парламентарни избори. „Дава възможност дори нещо да каже или да не каже за местните избори“.

Какъв е профилът на електората на „Няма такава държава“?

Проф. Александър Маринов прогнозира, че партията на Трифонов временно може да обере част от протестния вот. „Хората, които протестират, разбирайки проблемите в системата, трудно биха възприели точно тази партия като начин да се реализира смяна на системата. Според него това по-скоро е псевдо антисистемна партия, отколкото партия, която да предлага сериозни промени. Проф. Александър Маринов е на мнение, че партията на Трифонов би търсила подкрепа от по-радикални формации, но не изключва варианта той да работи и с останалите политически субекти.

Първан Симеонов смята, че електоратът на „Няма такава държава“ е труден за категоризиране. „Аз не вярвам Трифонов да е удобна патерица. Напоследък той си подаваше най-много топката с ГЕРБ. ГЕРБ се опитаха да се качат на това, което той вдигна“, поясни политологът, като припомни, че партията внесе част от предложенията му в парламента. „За мнозина се създаде усещането, че Трифонов е вариант, през който ГЕРБ ще се опита да отнеме възможността на БСП да монополизира наказателния и протестния вот“, каза той. Според Симеонов новият проект е предизвикателство и за самия ГЕРБ, защото хората, които биха гласували за него, най-вероятно са гласували и за ГЕРБ. „БСП остана непокътната при появата на Трифонов, защото бесепарят си е лоялен. Симеонов определи „Няма такава държава“ като аморфно тяло в дясното пространство. Според него от появата му може да загубят движения с популистки сегмент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!