Цветанов: Външната намеса в избори създава сериозни рискове за европейските демократични общества

16:46, 11 окт 19 / Политика 25 2771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Външната намеса в избори представлява значително предизвикателство, тъй като създава сериозни рискове за европейските демократични общества и институции, основните права и свободи, принципите на правовата държава, сигурността, икономическото благосъстояние и в крайна сметка, суверенитета на Европа.“ Това написа във Facebook председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Израел Йорам Елрон

В становище на ЕП се подчертава, че свободата на словото и свободата на изразяване на мнение, защитата на личната неприкосновеност и личните данни, както и медийният плурализъм са в основата на устойчивите демократични общества и осигуряват най-добрите гаранции срещу кампаниите за дезинформация и враждебната пропаганда.

Външната намеса в изборите подкопава правото на хората да изразят волята си за управлението на своята държава, гласи още текстът.

Според Европейския парламент свободните и честни избори са в основата на демократичния процес.

''Надявам се и вярвам, че това становище на Европейския парламент, изразено в негова Резолюция от 10 окт. 2019г., ще мобилизира и амбицира българските институции, заедно с неправителствения сектор, да засилим своите общи усилия за противодействие на фалшивите новини и дезинформационните кампания'', добавя Цветанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама