Тръмп подписа закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг

07:30, 28 ное 19 / Свят 25 2253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа Закон за правата на човека и демокрацията. С него се изисква годишно наблюдение, за да се провери дали Хонконг има достатъчно автономия, за да оправдае специалния си статут в отношенията със САЩ, предаде БГНЕС.

Американският президент заяви, че е подписал закона "от уважение към президента Си [Дзинпин], Китай и хората от Хонконг".

В отговор китайското външно министерство заяви, че ще предприеме "твърди мерки за противодействие", обвинявайки САЩ в "зловещи намерения". В изявление се казва, че решението на САЩ е сериозна намеса и е „обречено да се провали“. В момента Тръмп търси сделка с Китай, за да сложи край на търговската война между двете страни.

Правителството на Хонконг също реагира, заявявайки, че законопроектът ще изпрати грешен сигнал до протестиращите и няма да помогне за облекчаване на ситуацията.

Тръмп подписа и втори законопроект, който забранява износа на боеприпаси за контрол на тълпата за полицията в Хонконг, включително сълзотворен газ и гумени куршуми.

"[Законопроектите] се приемат с надеждата, че лидерите и представителите на Китай и Хонконг ще успеят да разрешат по различен начин своите различия, което ще доведе до дългосрочен мир и просперитет за всички", заяви Доналд Тръмп.

Законопроектът беше въведен през юни в ранните етапи на протестите в Хонконг и беше одобрен от Камарата на представителите миналия месец. В него се казва: „Хонконг е част от Китай, но има до голяма степен отделна правна и икономическа система…"[Годишният преглед] оценява дали Китай е нарушил гражданските свободи и правовата държава на Хонконг, защитени от основния закон на Хонконг."

Освен всичко друго, специалният търговски статут на Хонконг означава, че той не е засегнат от американските санкции или митата, наложени на континенталната част.

Законопроектът също така казва, че САЩ трябва да разрешат на жителите на Хонконг да получат американски визи, дори ако са били арестувани за участие в протести без насилие.

Миналата неделя Хонконг проведе избори за местни съвети, които бяха разглеждани като барометър на общественото мнение към правителството и протестиращите. Изборите бяха забележителна победа за демократичното движение, като 17 от 18-те съвета сега се контролират от демократичните съветници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама