Поглед назад: Едно убийство за слава

08:00, 08 дек 19 / Поглед назад 25 2942 Topnovini

Let it be, let it be, let it be, let it be...

Едва ли има някой, който да не е чувал за легендарния Джон Ленън.

Светът отбелязва 29 години от убийството на една от най-влиятелните личности на поп културата на XX век.

Снимка: Уикипедия

Ленън придобива световна слава като член и водеща фигура в рок групата "Бийтълс". През 1970 г. Джон Ленън се жени за художничката Йоко Оно. 

Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техният първи албум. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а през 1970 г. ''Бийтълс'' се разпадат, заради творчески различия. И така започва соловата кариера на Джон Ленън.

Макар групата "Бийтълс" да се разпада, тя продава над 1 милиард албума по света. "Imagine" пък е най-популярният солов албум на Джон Ленън, който излиза през 1971 г.

Текстът на най-продавания сингъл на соловата му кариера окуражава слушателя да си представи мирен свят без бариерите, поставени от държавни граници, разделението, породено от религии и националности и да се замисли за възможността човечеството да живее живот, несвързан с материални придобивки.

Той се откроява като изпълнител с активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Заедно с музикалните си ангажименти Джон Ленън и съпругата му Йоко участват в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира. Най-вероятно и днес Джон Ленън щеше да прави песни, застъпвайки се за доброто и да остане идол на хиляди хора по света.

Един от най-емблематичните моменти в живота му е, когато с Оно организират протест по време на медения си месец през 1969 г. Двойката кани журналисти в хотелската си стая, като демонстрация на несъгласие с войната във Виетнам.

Убийството

Твърде рано, на 40-годишна възраст, Джон Ленън се сбогува със света. На 8 декември 1980 г., Марк Дейвид Чапмън убива легендария музикант часове, след като е поискал автограф от него. Той застрелва Ленън пред дома му.

4 куршума и хладнокръвие. Това били нужни на Чапмън, за да убие един бунтарски нрав, след което чака смирено полицията.

А кое предизвика това убийство? Една книга и желанието за слава.

В съда убиецът обяснява, че е вдъхновен за убийството от „Спасителят в ръжта“, а целта му била да стане известен, убивайки известна личност. През 2010 г. той признава, че е набелязал да убие или Джон Ленън, или Елизабет Тейлър, за да се сдобие със световна слава. Накрая се спира на Ленън, защото музикантът бил по-достъпна жертва.

"Когато чух, че в Ню Йорк е имало стрелба и е убит Джон Ленън, знаех, че виновен за това е моят съпруг", разказва Глория пред "Мирър", цитира БГНЕС. Тя уточнява, че съпругът й на няколко пъти планирал да убие легендарния музикант, но тя успявала да предотврати това.

"Първия път, когато поиска да убие Джон, той се върна вкъщи ужасно изплашен. Каза ми, че се е отказал, защото прекалено много ме обича", твърди Глория.
 
Чапман е осъден на доживотен затвор, а след като излежава 20 години в затвора, получава правото на всеки две години да пуска молба за освобождаването си. До 2016 г. той е пуснал девет молби за условно наказание и всички са отхвърлени.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани