Правителството предлага промяна в правосъдната система до дни

18:10, 04 дек 19 / Политика 25 2849 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Независим прокурор ще разследва главния. Тази промяна в правосъдната система ще предложи правителството до дни. 

Мярката e включена в препоръки на Венецианската комисия, които трябва да бъдат обявени в четвъртък или в петък, но с чернова, от които Борисов разполагал. 

Премиерът е готов да свика извънредно заседание през почивните дни, ако е нужно, за да станат факт. 

Втората препоръка на комисията била шефовете на върховните съдилища да не бъдат контролирани от парламента, а само главният прокурор. 

За избора на Иван Гешев за главен прокурор

Борисов отхвърли и твърденията, че Антикорупционната комисия и прокуратурата ще бъдат оглавени от хора със сходно мислене.

''Целта на Гешев и Цацаров е не да са добри хора, а да хванат престъпниците в затвора. Те са различни - Цацаров е много, много, много начетен човек. Във всеки диспут ще победи опонента си. Гешев е много по-добър в оперативната дейност. Убеден съм, че ще има успехи с МВР и ДАНС. Цацаров дойде от съдия и гледа нещата от всички страни и съди. МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо.'' Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването ''Лице в лице'' по bTV.

''Аз подрепих най-много Лозан Панов'', заяви Борисов и се сългаси, че той е посъветал парламентарната си квота да гласува за Панов.

Най-добрият ни юрист е Данаил Кирилов, преди него беше Христо Иванов. Ако не беше избран Иван Гешев за главен прокурор, а Данаил Кирилов, какво щяхте да ме питате?

За мен най-добрият беше Емо Радев. Ако беше станал, щяхте да кажете: Вашият евродепутат стана главен прокурор. 

 

За срещата с американския президент Доналд Тръмп

Тръмп е един изключително симпатичен, здрав и приятен човек. 2 часа минаха като една минута. Не можах да повярвам, че това е човекът, който съм се чудил, че би могъл да е на този пост от образа му по медиите. Уникален е, беше толкова подготвен.

Не сме много българите, които сме посрещани с 21 топовни салюта и 500 гвардейци във Вашингтон. Беше ми драго за България и за народа ни.

Борисов: Путин е добре дошъл, тогава ще види с каква скорост строим

Борисов коментира изпращането на нов човек от САЩ в посолството в София, който ще отговаря за свободата на словото в България, върховенството на закона и миграцията:

''Свободата на медиите в България е толкова голяма. Пращат този човек, защото аз съм поискал. Омръзна ми да слушам лъжи. Олигарсите си направиха сайт, вестник, телевизии. В България това стана модерно. И като направят нарушения казват, че са издатели. С какво се ползват издателите, те не са ли по правилата на закона?'', попита Борисов.

За смяната на Бисер Петков

''Петков не се справи със задачите си, затова неслучайно на социалните работници даваме още 5 млн. в бюджета. Петков беше отдавна за махане. Когато има виновен – сменям.''

Така смених днес областния управител на Перник, допълни Борисов и каза, че с това той оправям вината за това, което те са проспали, и за това, че язовирът е източен.

Неслучайно махнахме и шефа на ВиК. Неслучайно отпуснахме и 2,7 млн. лв. на новия кмет на Перник за пречиствателна станция, завърши премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама