СБЛЪСЪК: Бави ли България „Турски поток“?

16:37, 05 дек 19 / Сблъсък 25 7089 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

 

 

                                                                                                                                                             

На среща в Сочи руският президент Владимир Путин обяви, че България - "очевидно под външен натиск", умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия. Ако страната ни се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ в Южна Европа. Основателна ли е нападката, че България забавя строителството на „Турски поток“ - питаме енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Мартин Димитров.

Бавим ли „Турски поток“?

Според проф. Атанас Тасев забавянето на строителството на „Турски поток“ в участъка „Полски Сеновец“ до „Зайчар“ е факт, но той се случва заради процедури, като спазване на европейското законодателство. Експертът смята, че в никакъв случай забавянето не е в резултат на политически натиск. „Констатацията, че има умисъл в забавянето – категорично не е вярно. Преди около месец ние се включихме във втората тръба на „Турски поток“ с 11-километров участък в района на компресорна станция „Странджа“. В момента текат процедури за запълване на тръбата с газ“, заяви той. „Приказките как ще се намери друг маршрут, нямат никакво основание. Това е един неудачен политически демарш, за да може страната ни да реагира. Видяхте, никога досега премиерът не е давал интервю на секундата. Той достатъчно ясно и категорично каза, че са напълно безпочвени основанията, че съзнателно забавяме строителството“, поясни той.  

Енергийният експерт Мартин Димитров съзря два проблема в изказването на президента. „Българската страна очевидно е поела ангажименти пред Русия, които не са публични, а са тайни, и не се изпълняват, което води до раздразнението на Москва. Какви са тези ангажименти, ще разберем много скоро“, коментира той. „Южен поток“ е планиран така, че на практика 90% от капацитета му през България е резервиран през Москва. Идва логичният въпрос дали ЕК ще разглежда тази тръба като част от вътрешната мрежа или като част от международния пренос на газ. Ако е част от международния – тя има ясни правила, при които повече от половината капацитет не може да бъде запазван от една компания или страна. Тези два въпроса висят и те са ключовите в момента“, поясни Димитров.

Обективни ли са причините за забавянето на проекта?

Според проф. Тасев причините са обективни. „Ние имаме Закон за обществените поръчки. Явиха се няколко кандидати. Спечели арабската фирма „Аркад“, след което се договаряше с втория участник, в който са включени и руски доставчици. Те създадоха проблеми с тръбите, „Аркад“ бе отстранена и обжалва, но отново излезе на позиция. Това означава, че страните са се разбрали. Така, че погледнато формално - за забавянето частично е виновна и Русия. Ние не сме заинтересовани да има забавяне. Основната задача е България да изгради инфраструктура – да има възможност да се търгува с газ от всички страни. Ние с тази задача се справяме“, отчете експертът.

Според Мартин Димитров в момента забавяне няма, но има тайни уговорки, за които не знаем, което прави „Турски поток“ още по-рисков. „Аз питам кой ще финансира „Турски поток“? Ако първоначално изпълнителят даде кредит за реализацията на проекта, това означава ли, че утре този кредит няма да бъде откупен или прехвърлен на друга страна. Кой ще кредитира проекта и на каква цена? Да не се окаже, че кредитът ще е при такива условия, че да не може да се изплаща“, попита експертът. 

Справят ли се по-добре с изграждането на тръбата нашите съседи? Имам предвид Сърбия и съседната на нея Унгария?

Проф. Тасев заяви, че сръбската страна още не е готова. Унгария e на етап Open Season – тепърва има търгове за капацитет. „Това означава, че ние не сме неизправната страна в този процес. Имаме официално подписан договор – до юни 2020 г. Трябва да осигурим 3 млрд. куб. м. транзит за Сърбия  и това ще бъде изпълнено. Даже и към днешна дата ние формално не сме в процедура на забавяне.

Според Димитров обаче Сърбия има много по-голям интерес от България от реализацията на „Турски поток“. „От нейна гледна точка това е възможност за получаване на газ по друг маршрут. Разликата с България е, че голяма част от сметката я плаща някой друг – това е силната страна на Сърбия – хем някой друг плаща сметката, хем има възможност за доставки на газ. Тя си гледа интереса. Аз в цялата работа не виждам интереса на България“, заяви той.

„Представете си, че в крайна сметка с участието на ЕК, Русия успее да се договори с Украйна, и така нареченият трансбалкански газопровод да бъде запазен през следващите години. Чисто икономически, когато махнем политиката, съществуващия в момента газопровод е най-евтиният начин за транспортиране на газ от Русия към Балканите. Ако се запази този газопровод, ще се окаже, че инвестиралите в „Турски поток“ са вложили средства в по-неизгоден проект от съществуващия“, отбеляза Димитров.

Срокът за изпълнение на проекта е 2020 г. Ще бъде ли завършен дотогава?

Проф. Тасев коментира, че до средата на следващата година ще бъде осигурен минималният транзит за задоволяване на нуждите на Сърбия. „При благоприятни климатични условия се строи по 4 км на ден. Ние трябва да направим компресорни станции. Съгласно подписаните договори, ние ще се включим в предварително определените срокове. Нямаме основание да се тревожим, че ще има някакво съзнателно забавяне от наша страна, както подчертава Путин“, добави той.

Мартин Димитров също е на мнение, че няма пречка проектът да не бъде завършен в срок. „По-важното е какво като го завършат. Нямаме диверсификация. Много е важно да се види дали ЕК ще въведе ограничения. Предстои да видим дали Комисията ще си замълчи или ще се произнесе. Това, че някои от българското правителство неофициално е говорил с Комисията, това не означава нищо. Ще има нова комисия, която ще разгледа въпроса“, коментира той.

Анализатори определиха изказването на Путин като политически гаф, че той не е информиран правилно от своите експерти. Възможно ли е руският президент да се изказва неподготвен?

Проф. Тасев припомни изказването от преди години на Путин, че от „Южен поток“ ще имаме печалба 2.5 млрд. „Това бе очевиден гаф. Сега може би не е грешка. Това е геополитически демарш. На Русия не се харесва много затоплянето на нашите отношения с Америка. Ние се стараем да бъдем равнопоставени, заяви той и добави, че изказването на руския президент идва при посещения на сръбския президент Вучич. „Сърбия е любимата страна на Русия и това е било допълнително мотивирано от този факт. Напълно е възможно да не е грешка, а малко нескопосан опит да се ускорят процесите по реализацията на транзита на руски газ през нашата страна", смята проф. Тасев.

Според Мартин Димитров в никакъв случай не може да се каже, че Путин се изказва неподготвен. „Това е призив от негова страна – каквото непублично е договорено, да се изпълнява. Аз така го разбирам. Той призовава българската страна да си свърши работата. Много ме притеснява какви ангажименти са поели българските власти към Русия. Аз бих ви поправил, въпроса - какво точно иска Путин от българското правителство?“, попита той.

Във вторник се очаква американски експерти да пристигнат у нас, които да помогнат в превръщането на страната в енергиен център на Балканите. Въздействала ли е тази новина на критичното изказване на Путин?

Проф. Тасев каза, че това е напълно възможно. „Съдбата на нашата страна винаги е била решавана от Великите сили. Сега има сблъсък между Великите сили в енергийната сфера на наша територия. С проекта „Белене“ и с нашия газов хъб „Балкан“ ние се опитваме и достатъчно ефективно ги примиряваме. Пристигането американски експерти не е противоречие с участието на Русия“, посочи той.

Според експерта Мартин Димитров твърде много се занимаваме с Путин. „Аз бих ви казал какъв е интересът на България. За да говорим за газов хъб, България трябва да може да купува газ от различни източници. В момента огромната част от газа, който потребяваме е руски. Стратегията да се купува газ по дългосрочни договори вече не е най-добрата. Тя в миналото е вършила работа, но в момента не. Цената, която плаща България, е още по-висока от пазарната. Какво трябва да се направи – спешно да бъде завършена връзката с Гърция, така, че да може да се купува газ от Турция, който може да идва от Азербайджан например. Второ България да участва в построяването на терминал за втечнен газ в Гърция“, категоричен бе експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама