Чехите отново излязоха на протест срещу премиера

07:10, 18 дек 19 / Свят 25 1888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 15 000 души, по данни на полицията, отново протестираха срещу чешкия премиер Андрей Бабиш в центъра на Прага. Преди седмица имаше демонстрация, на която излязоха 50 000 души, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Демонстрацията, в която се включиха хиляди, е организирана от движението "Милиони моменти за демокрация". Целта е да се окаже натиск върху премиера Андрей Бабиш и той да подаде оставка.

Делото за измама с евросубсидии и конфликт на интереси между политическата и ролята на Бабиш като бизнесмен беше възобновено. Предполага се, че компания, в която той има участие се е възползвала неправомерно от европейско финансиране. Протестиращите настояват то да бъде прекратено.

Хиляди излязоха в Прага с искане за оставка на премиера

В чешките медии излезе информация за одит на Еврокомисията по казуса. Според документа Бабиш е в конфликт на интереси, защото продължава да бъде собственик на компанията. Той отрича всички обвинения.

В демонстрацията участваха редица опозиционни депутати. Лидерът на Партията на пиратите Иван Бартош заяви, че Чехия преживява най-мрачните часове в историята си от падането на комунизма през 1989 г. заради съществуващите, според него, заплахи за правовата държава и свободата на медиите.

Въпреки протестите обаче партията на Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО) продължава да е най-популярната в Чехия с около 30% подкрепа, двойно повече от следващата в класацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама