Премиерът на Северна Македония подава оставка

08:25, 03 яну 20 / Свят 25 2167 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се очаква премиерът на Северна Македония да подаде оставка и да бъде сформирано служебно правителство, което ще управлява до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 април, съобщи БНР.

До вота се стигна, след като Европейският съюз не даде през октомври дата за начало на преговори за членство на Северна Македония.

Датата за оставката на правителството на Зоран Заев е известна, още когато миналата година партиите се договориха за предсрочни избори. До последната минута обаче имаше разногласия между управляващия Социалдемократически съюз и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за длъжността министър на вътрешните работи.

Вчера следобед лидерът на опозицията Християн Мицкоски номинира Наке Чулев от Дирекцията за разузнаване, специализирал в Софийския университет. Зоран Заев още преди Нова година заяви, че оставката му като премиер е написана и само чака да бъде внесена в парламента, който според процедурата трябва да я констатира и пада цялото правителство.

Оливер Спасовски застава начело на служебния кабинет в Северна Македония

Днес президентът Стево Пендаровски трябва да даде мандат за съставяне на технически кабинет на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски - номинация на управляващия Социалдемократически съюз. Веднага, след като беше избран да застане начело на преходното управление, Спасовски заяви, че най-голямото му желание е Зоран Заев да се върне бързо на премиерския пост. Спасовски ще бъде вторият служебен премиер на Северна Македония след Емил Димитриев. Той оглави преходното правителство по силата на Договора от Пържино след вълната от протести и медийни бомби, които разкриха корупция по най-високите етажи на властта и доведоха Зоран Заев на власт.

Служебното правителство ще управлява 100 дни, както повелява Договора от Пържино. Залогът на предстоящите избори е голям, а изходът от вота може да доведе до завой в политиката на Скопие и отдалечаване от европейската цел.

Проучване на обществените нагласи от края на декември показва, че Социалдемократическия съюз на Македония и Зоран Заев се ползват с най-голяма подкрепа в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама