Как пеещият Джокович заформи политически скандал

16:50, 13 яну 20 / Спорт 25 3285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В неделя отборът на Сърбия триумфира в дебютното издание на отборната надпревара ATP Cup. Най-добрият сръбски тенисист - Новак Джокович, и съотборниците му от националния отбор отпразнуваха по любопитен начин спечелването на трофея като публикуваха видео в Instagram от обстановката в съблекалнята.

В 10-минутното видео се вижда как тенисистите от сръбски отбор и членовете на щаба празнуват победата на фона на балкански ритми. Неочаквано обаче именно подборът на песни доведе до разгорещена полемика не само в социалните мрежи, но и на полето на политиката. 

Проблемът

В началото на клипа спортистите от западната ни съседка пеят песните"Марш на Дрина" и "Видовден". Песента "Видовден" е записана от югославската певица Гордана Лазаревич през 1989 г., по случай 600-ната годишнина от Косовската битка, при която армията на принц Лазар успява се изправя срещу османците и султан Мурад. За дата на сражението се сочи християнският празник Видовден, който е и голям съвременен празник за Сърбия, уточнява bTV.

Припевът може да се преведе приблизително така: „Където и да отида, винаги ще се завърна / Никой не може да откъсне Косово от моята душа“, а един от куплетите е със следното съдържание: „Като вечен пламък в нашите сърца / Косовската битка си остава истина“.

През 1989 г. в югославската провинция Косово вече има сериозно напрежение между етническите сърби и етническите албанци. Именно това е и годината, в която Слободан Милошевич лишава Косово от автономен статут и окончателно тласва провинцията по пътя на нестабилността, който ще доведе до война, хиляди жертви и отцепване от Сърбия. В периода на юговойните и след тях патриотичните сръбски песни често са обвързвани със съвременни събития като сраженията в Босна или Косово, а някои познати мелодии получават нови текстове, посветени на действащите лица.

Реакциите

Посланикът на Косово в България Едон Цана написа изключително остър коментар по адрес на сърбите и най-вече на Новак Джокович.

„Може да си спечелил АТП, но вътре в себе си оставаш примитивен назадничав балкански националист и шовинист! Не е случайно, че Новак Джокович е най-малко харесваният шампион в историята“, написа дипломатът.

Косовските медии също коментираха случая. KOHA.net цитира Цана и отбелязва, че „Джокович и приятели“ са ликували, пеейки „националистически песни“.

Порталът presheva.com, който е базиран в населената с албанци сръбска община Прешево, пише: „Сръбският тенисист, заедно със съотборниците си, отвличат вниманието от тениса и го насочват към националистическите песни“.

Реакция имаше и от сръбска страна. В Белгра не бяха очаровани от коментарите на Едон Цана. „Иска се Новак Джокович, който произхожда от Косово и Метохия, да бъде наказан заради това, че се гордее с потеклото си, заради това, че е сърбин. Да мразиш спортист, който е показал, че не толерира омразата, шовинизма и границите между хората – това показва какъв е твоят собствен характер“,коментира началникът на сръбското ведомство по въпросите на Косово Марко Джурич пред радио Б92.

Беллградският в. „Блиц“ излезе със заглавието: Срамота! Прищински посланик откри у Ноле омраза, каквато никой не е виждал: „Джокович е примитив и националист!“. В публикацията Косово е наречено „т.нар република“ и е подчертано, че Цана е албанец.

Какво каза бащата на Ноле?

"Няма нищо грозно в това, обичаме народа си и страната си, но не мразим другите хора и другите държави", подчерта бащата на тенисиста - Сърджан Джоковичв телевизионно интервю.

Той сравни сръбските исторически територии с Йерусалим за евреите, като подчерта, че става дума за "свещена земя": "Не мисля, че нещо ще се промени за 10, 20, 100 или 1000 години. Косово ще е винаги в сръбските сърца".

Самият Новак Джокович не е коментирал публично случая.

Какво още пяха в съблекалнята в Сидни?

В самото начало на видеото чуваме „Марш на Дрина“ – друга популярна патриотична сръбска песен. Този път тя е посветена на битка от Първата световна война. Едон Цана коментира, че тържествата на тенисистите са започнали с „военен марш“ преди да започнат с рефрена за Косово.

„Луда по тебе“ е български поп-фолк хит от 90-те, изпълняван от певицата Камелия. Оригиналът е югославски – на легендарната Лепа Брена, но родната версия нашумя заради сръбския криминален филм „Южни ветар“, в който участват и Христо Шопов и Ивайло Захариев. 

Днес певицата отговори на тенисиста Новак Джокович с поздрав в Instagram. "Srečna pobeda, momci!", („Честита победа, момчета”), написа родната звезда.

Останалите песни от клипа са по-трудно разпознаваеми заради еуфорията в съблекалнята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама