СБЛЪСЪК: Ще потушат ли рокадите в кабинета общественото напрежение?

18:00, 14 яну 20 / Сблъсък 25 3032 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка от ареста, след като бе задържан и обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. На негово място ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Емил Димитров - Ревизоро. Ще успее ли рокадата във властта да потуши общественото напрежение? Какви са отношенията в управляващата коалиция, след като лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи ареста на Нено Димов като "показно убийство"? Обезсмисля ли оставката на еко министъра готвения от опозицията вот на недоверие? По тези и други въпроси потърсихме политолозите Георги Харизанов и Христо Панчугов.

 

                                                                                                                                      

 

Ще успее ли рокадата в кабинета да потуши общественото напрежение?

Политологът Георги Харизанов отбеляза, че всяка смяна води до спадане на напрежението в съответния сектор. „Ако щете заради неписаното правило за 100-те дни толеранс, ако щете защото новият министър няма как да започне да прави грешки от ден първи, ако щете и защото сработва естествения рефлекс у общество и опозиция да припишат всички настоящи негативи на досегашния титуляр", коментира той. Харизанов  отбеляза, че във връзка с кризата в Перник министър Нено Димов е четвъртата такава смяна – първо жителите на Перник си „смениха“ кмета на изборите, после беше сменен шефът на ВиК в града, след него беше уволнена и областната управителка Ирена Соколова. „Хората обаче искат справедливост и според мен трябва да има още привлечени като обвиняеми, за да се създаде такова усещане. Нено Димов нито е единственият виновен, нито пък е основният“.

Според Христо Панчугов това, че един министър ще бъде сменен с друг няма да реши проблема сам по себе си. „Най-страшното тук е, че има една година време, в което се е знаело, че подобна криза предстои и в този период или съзнателно не е направено нищо, или институциите не са успявали да се задействат и да решат проблема. И двата случая са еднакво тревожни и показват безпомощността на българските институции“, коментира той. Панчугов отбеляза, че общественото напрежение зависи от това до каква степен водната криза ще бъде решена и в каква степен някой ще понесе вината т.е. дали институциите най-накрая ще разбрат къде е проблемът, причинил водната криза в Перник и как той може да бъде решен. Нищо по-малко от това няма да успее да потуши общественото напрежение, защото проблемът е на много битово ниво", смята Панчугов.

Как ще коментирате номинацията на Емил Димитров – Ревизоро за нов еко министър и има ли необходимата подготовка и качества, за да се справи с поста?

Краткият отговор е „не“, разбира се. Нищо в професионалната и политическа биография на Емил Димитров не говори за компетенции в сферата на екологията и водите", заяви Георги Харизанов. По думите му това очевидно е политическо, а не експертно предложение, което поставя сложен и труден за ръководене сектор под допълнително напрежение.

Христо Панчугов посочи, че в настоящата ситуация няма абслютно никакво значение коя ще е фигурата начело на МОСВ, тъй като водещо за управляващите е запазването на баланса в коалицията. В този смисъл очевидно всеки става за министър...Дали това ще е Емил Димитров-Ревизоро или някой друг, няма абсолютно никакво значение, освен че неговото име се свързваше с един от най-сериозните лобистки скандали от последната година заради закона за опрощаване на дълговете на братя Домусчиеви, което го дискредитира за поста министър от самото начало. По-големият проблем е, че качествата на хората очевидно вече нямат значение, важното е да се доизкара този мандат и да се направи политическият баланс в управляващото мнозинство, така че то да не се срине в резултат на избухващите кризи“, посочи той. Според него притеснителното в случая е, че ставаме свидетели на брокерски отношения между управляващите партии, които разменят „едни гласове в парламента за сметка на едни влияния в правителството“. По думите му дали Ревизоро ще успее да се справи с министерския пост ще зависи от задачите, които му бъдат поставени, но големият въпрос е какво стои в основата на това министерство и как излежда неговото добро управление, а такава дефиниция на правителствено ниво няма.

Прехвърчат ли искри между коалиционните партньори?

Георги Харизанов посочи, че това едва ли е новина. „Според мен странно би било да не прехвърчат искри и да живеем в някакъв мелодичен розовеникав синхрон, изразяващ се в пълно съгласие по всяка една дума. Партиите и лидерите им са твърде различни и да има искри е съвсем, съвсем нормално“, коментира той.

Христо Панчугов е на мнение, че отношенията в коалицията никога не са били особено безпроблемни, тъй като тя е продукт на компромис и липсва политическа спойка между партиите. „Програмата, която беше създадена, при сформирането на правителството остана неразписана и не се изпълнява. Всичко се прави на парче, за да се удовлетвори един или друг интерес в този конкретен момент, думата за това е „политически шантаж“, коменитра политологътСпоред него важното е дали оставката ще остане единственото усилие на правителството или наистина ще видим смислен опит да се стигне до дъното на проблема с водната криза, да се намерят отговорните и да се смени моделът, по който се управлява българската държава. „През последните години трайно се инвестира в подронването на институциите и фигурите на министрите, които взимат решения, а на ниско и средно ниво, където кризите трябва да се предотвратяват, са назначени посредствени хора или такива, които не смеят да вземат решения“, посочи той и допълни, че това е пагубна практика, за смяната на която обществото ни трябва да настоява. "Ако това не се промени кризи ще гъмят все по-често", смята той.

Обезсмисли ли оставката на Димов искания от опозицията вот на недоверие?

Георги Харизанов отбеляза, че оставката на Нено Димов реално е „подадена“ от прокуратурата с действията й. „Тя не е синдром за наличието на грандиозни цялостни проблеми в сектора му, каквито аз поне не виждам. В този смисъл вотът на недоверие, иницииран от БСП, е безмислен сам по себе си и нищо не може да промени този факт", посочи политологът.

Не смятам, че вотът на недоверие има някаква политическа тежест в обществото“, заяви от своя страна Христо Панчугов. По думите му макар вотът да е смислен сам по себе си опозицията се проваля системно да убеди гражданите, че е алтернатива на този модел. „Видяхме поредица от вотове на недоверие по достатъчно сериозни и дълбоки проблеми в българското общество, но в нито един момент те не напуснаха математически парламента и това е истинският проблем“, коментира той. Според него драмата на съвременната ни политика се крие именно в това, че гражданите не виждат в опозицията способността да управлява по различен начин. „Истинският разказ не е търсенето на вина от страна на опозицията – за това има институции. Истинският разказ е за това как изглежда едно по-добро управление, което към момента нито една опозиционна партия не съумява да проведе по смислен начин“, заяви политологът.

Ще получи ли БСП подкрепа за вота и има ли шанс да успее?

Според Георги Харизанов вотът няма шанс за успех. Не виждам никакво желание нито в самата БСП, нито в останалите опозоционни формации  да се явяват на предсрочни избори заради популистките напъни на Корнелия Нинова и Румен Радев. А и току-що излезнахме от година на два поредни избора. Резултатите от тях показаха безмислието на самоцелните опити това управление да бъде свалено", коменитра той.

Христо Панчугов също изрази съмнение, че БСП и останалите опозиционни партии ще успеят да мобилизират истински гласовете в парламента. „Не смятам, че ще видим истински сериозна промяна при гласуването на този вот на недоверие, освен ако не излезе някаква сериозна информация за водната криза“, посочи тойПолитологът коментира и ролята на „Атака“, като отбеляза, че Волен Сидеров на няколко пъти е давал сигнали, че ще бъде опозиция, но досега никога не е изпълнявал тази си закана.

Очаквате ли още оставки на високи постове заради водната криза?

Харизанов заяви, че очаква още действия от страна на Бойко Борисов. По думите му много чиновници и политикантчета от средния ешелон се изживяват през постовете си и трудно биха подали оставка сами. „Шефът на ВиК Монтана е такъв пример – 2017-а година в три села беше открит арсен в питейната вода, личното му богатство продължава да буди недоумение, но човекът се има за прекрасен професионалист и редовно организира защита в своя полза, за да векува на тази длъжност“, даде пример той. Политологът посочи, че не очаква такива хора да си подадат оставката, но очаква /най-накрая/ да бъдат сменени и то от най-високото политическо ръководство на държавата.

Съмнявам се, че ще станем свидетели да други оставки, и тази на министъра дойде достатъчно трудно и след външен натиск от страна на прокуратурата“, заяви от своя страна Панчугов. Според него в момента никой не се опитва да стигне до същността на проблема – всичко се прави, за да се потуши политическата криза.

Какви са перспективите това правителство на Борисов да изкара пълен мандат?

Според Георги Харизанов днес те са същите като в началото на мандата на кабинета: Уж несигурни, но в същото време без никаква приемлива алтернатива. Уж управление от криза в криза, но в същото време успехите на икономиката продължават да се трупат. Уж управление на политическото напрежение, а доверието в управляващите и подкрепата от външните партньори остава все така солидна. Уж все се краде и има мафия, а в същото време приходите на НАП са на рекордно високи нива, контрабандата – на рекордно ниски и България продължава да е в челните редици на ЕС и по ниски нива на злоупотреби с еврофондове, и по ниски нива на дълг и дефицит". По думите му опитите на опозицията да подмени фактите с емоции поне за момента не сработват и перспективите правителството да довърши мандата си остават положителни.

Христо Панчугов също е на мнение, че няма изгледи правителството да се е запътило към своя край. Не смятам, че в българското общество има истинска нагласа, която да доведе до падането на това правителство. Дори в разгара на водната криза, то остана апатично и към този момент липсва истински натиск към правителството и парламента“, обясни той. По думите му това до голяма степен се дължи на факта, че българските граждани не вярват, че могат да променят нещо, когато става въпрос за политика в България. Той посочи, че институциите вече не успяват да изпълняват функциите си и всяка една криза може да се взрви пред този кабинет. Според него обаче чисто парламентарно правителството има всички шансове да изкара мандата си, защото мнозинството е стабилно и въпреки напрежението общият интерес за доизкарването му е много по-силен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама