Хванаха с допинг двама топ тенисисти

09:58, 15 яну 20 / Спорт 25 1379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световният №78 на сингъл Николас Яри и лидерът в ранглистата на двойки Роберт Фара са със спрени права след положителни проби за допинг, съобщи Международната тенис федерация, цитирана от bTV.

24-годишният чилиец е санкциониран със задна дата от антидопинговата програма в тениса, но все още не е ясно какво ще бъде наказанието му. Той има право да обжалва пред независим трибунал.

Словенка едва не колабира на Australian Open заради замърсения въздух

Яри е бил тестван на 19 ноември 2019 г. във връзка с участието му на Купа "Дейвис" в Мадрид. Неговата проба е била изпратена на Световната антидопингова агенция (WADA) в Монреал. След направения анализ става ясно, че в кръвта му са открити забранените метаболити лигандрол и станозолол, които са в списъка на WADA.

Чилиецът представи своята позиция по скандалния казус в профила си в социалните мрежи. Той твърди, че е приемал мултивитамини в Бразилия по разписание от лекар, който му "гарантирал", че не са в списъка със забранени вещества. "Искам да знаете, че никога по време на кариерата ми като тенисист не съм приемал с цел забранени субстанции. Всъщност съм напълно против допинга", написа Яри. Според него, количеството намерени забранени вещества е много малка част от грама и "няма как да му помогне да се представи по-добре". Той обяви, че е наел екип адвокати, за да потърси правата си и че ще се опита да помогне на други състезатели да не правят подобни грешки.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nico Jarry (@nicojarry) on

Григор Димитров победи Чорич след тежък мач

Правата на 32-годишния Роберт Фара са спрени заради положителна проба, дадена през октомври. В теста му е открито веществото болденон, което също е в списъка със забранени вещества.

Колумбиецът смята, че причината за положителната проба е замърсено месо, което е консумирал. "Тази субстанция често се открива в месото в Колумбия и може да окаже влияние върху резултатите от тестовете на спортисти. Сигурен съм, че това е генерирало резултата на съответния тест", написа Роберт Фара. Още във вторник двукратният шампион на двойки от Големия шлем се отказа от участие на Откритото първенство на Австралия, а от турнира обявиха, че причината е лична.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама