СБЛЪСЪК: Нужна ли ни е правителствена болница?

10:00, 17 яну 20 / Сблъсък 25 3038 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Министерски съвет предлага на парламента да има правителствена болница. Промяната в Закона за лечебните заведения е още в начален етап. Предстои да се обсъди и гласува от водещата здравна комисия и пленарна зала.

Преди почти година по нареждане на премиера Бойко Борисов статутът правителствена бе отнет на болница „Лозенец“. Въпреки това и сега най- високопоставените държавници се ползват с привилегии, напр. случая с катастрофата с Цвета Караянчева. 

Нужна ли ни е правителствена болница, питаме бившия здравен министър д-р Мими Виткова (заемала поста в правителството на Жан Виденов) и депутата в 43-тото НС и член на АБВ доц. Георги Кючуков.

 

                                                                                                                   

Болниците, в които се лекуват членове на правителството и други високопоставени лица, се определят не за ползване на привилегии, а защото при повечето от тях има изисквания за специален режим на охрана. Такава роля в нормалния свят играят военните болници“, заяви Мими Виткова.

Трябва да има лечебно заведение, където хората на висши държавни длъжности да се лекуват и да бъдат охранявани адекватно. Това обаче не значи болницата да се нарича правителствена. Новото предложение не ми харесва. Смятам, че това не е правилно и с него се целят други неща“, посочи доц. Георги Кючуков.

 
При отнемането на статута на „Лозенец“ министър- председателят коментира, че думата правителствена го дразни, а нужда от такава болница няма. Сега обаче в закона думата я няма, но болница ще има. Защо предложението идва сега и как го тълкувате?

Според Мими Виткова не думата правителствена е дразнеща за обществото, а същността на болницата и ограничения кръг от хора, които я ползват. „Това създава убеждението за неравенство пред болестта от страна на правоимащите“, категорична е тя.

По думите на доц. Кючуков правителствена болница като наименование действа много дразнещо и претенциозно. Той изрази съмнение дали в случая целта не е облагодетелстване на някоя болница. „Не е тайна, че правителствена болница получаваше една много значителна държавна субсидия“, коментира доцентът.

 
Според предложението в Закона за лечебните заведения здравният министър ще определя коя да бъде болницата за най-висшите държавници. Липсват обаче критериите, по които ще се избира болницата. Какви могат да бъдат тези критерии и защо не са записани?

Мими Виткова обясни, че съображенията за този специален статут произтичат единствено от изискванията за специална охрана. „Световна практика е лицата, определени в тази група да ползват военните болници, които по принцип са болници със специален режим на охрана. Тези болници са и поливалентни, което позволява да поемат диагностиката и лечението на повечето заболявания от различните профили на медицината“, заяви тя.

Доц. Георги Кючуков не вижда смисъл една болница изобщо да се определя за правителствена. И висшите държавни служители са хора и имат същите органи и функции. За мен в лечебното заведение трябва да има добри специалисти, както и възможности за охрана и евентуално работа по време на престоя“, обясни той.

 
В медиите вече има спекулации, че изборът на министъра ще падне върху „Лозенец“, ВМА или „Св. Екатерина“. Коя е най-подходяща? Какво трябва да надделее при избора?

Според Мими Виткова изборът на друга болница освен ВМА ще означава, че за последните 30 години у нас не се е случило нищо по-различно от преди.

Доц. Кючуков е на мнение, че и трите болници имат и плюсове, и минуси. „Трябва да се определи къде и за какво заболяване могат да се лекуват. Напр. за сърдечно-съдови заболявания – в „Св. Екатерина“, а за травми във ВМА. Грешно е определена болница да се категоризира“, заяви той.

 
Ако парламентът приеме идеята, Кирил Ананиев ще сключва договор с избраното лечебно заведение за финансирането на специалната медицинска помощ. Възможно ли е властта просто да си избере „любима“ болница, която да получава допълнително финансиране от държавата? И това ли всъщност е целта на предложението?

Специално финансиране на медицинските дейности в такава болница е недопустимо и това няма да се приеме от обществото, ако авторите на предложението въобще се интересуват от това“, посочи Мими Виткова.

Съмненията на Георги Кючуков са именно в тази посока- „че едно лечебно заведение ще бъде облагодетелствано, а всички останали ще бъдат поставени в неравностойно положение“.

 
Интересно е, че се предлага въпросната болница да обслужва по- тесен кръг от лица, а именно- президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера, главния прокурор и депутатите. Преди в „Лозенец“ се лекуваха всички от държавната администрация. Очаквате ли това да породи недоволство в обществото?

Мими Виткова коментира: „Предстои да получим повече информация относно въпросната болница, за да преценим нейното предназначение и място в здравната система“.

Доц. Георги Кючуков не вижда причина това да породи недоволство. „Болница „Лозенец“ обслужваше даже и чалга певци и спортисти, като вип пациенти. Всички трябва да бъдат равнопоставени“, коментира той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама