Сблъсъци пред сградата на парламента в Бейрут

18:10, 18 яну 20 / Свят 25 1530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пред сградата на парламента в центъра на Бейрут избухнаха сблъсъци между демонстранти и полицията. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството, съобщава БГНЕС. 

До сблъсъците се стигна, след като участници в протестите започнаха да хвърлят камъни и метални пръчки по полицейския кордон. След това се опитаха да съборят огражденията. Полицаите, на свой ред, използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

Протестиращи в Ливан успокоиха изплашено дете с песничка

По-рано активистите призоваха към провеждането на масова демонстрация пред сградата на парламента под лозунга „Събота на гнева”. В центъра на ливанската столица пристигнаха колони с протестиращи от различни градове на страната.

Икономическата и финансова ситуация в Ливан продължава да се влошава. Още през октомври президентът Мишел Аун обяви, че страната страда от финансови блокади и санкции. Забележим е дефицитът на валута в банковия сектор. Преустановени са преводите към сметки в чужбина, изплащането на валута е ограничено до 1000 долара седмично, повишен е процентът на комисионната при изплащането на валута в брой. Бизнесмените отказват да приемат плащания по банков път. Курсът на ливанския фунт спрямо долара започна да пада за първи път от 30 години насам.

Ливанският премиер подаде оставка

През октомври започнаха антиправителствени демонстрации с искания за икономически реформи и съдебно преследване на чиновниците, замесени в корупционни схеми. Въпреки подадената оставка на правителството, протестите не спират. Държавата се намира в политически вакуум повече от 2 месеца. Президентът назначи нов министър-председател, но все още не е сформирано ново правителство, които да удовлетворява всички политически партии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама