СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ задължителната имунизация?

10:00, 21 яну 20 / Сблъсък 25 2760 Даяна Дюлгерова
снимка: БГНЕС

                                                                                                                   

С началото на новата година влезе в сила и новият имунизационен календар – ваксината срещу варицела става препоръчителна, реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту отпадат, намалява се и приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. В световен мащаб – отново имаме бум на епидемия от морбили, а междувременно проучване показа, че все по-малко европейци вярват във ваксините. България не прави изключение. Темата за ваксините не малко пъти е предизвиквала полярни мнения. Днес ще представим гледните точки на председателя на пациентските организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Все по-малко европейци вярват във ваксините. Трябва ли да има задължителни имунизации?

Според председателя на пациентските организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева трябва да има задължителни имунизации, но да бъдат съвсем малък брой, само основните.

На Запад ваксините не са задължителни, но обхватът на имунизираните е много добър – над 95-96% от децата. При нас ваксините са задължителни, но не успяваме да достигнем до този обхват, което създава риск от епидемии.

Здравният инспектор д-р Ангел Кунчев смята, че трябва да има имунизация, защото тя спасява децата от много болести, а задължителността зависи от доверието към медицината и лекарите. „Аз никога не съм разчитал толкова много на задължителността, защото ако някой родител не желае да имунизира детето си, той ще намери начин да не го направи. По-важно е да успеем да го убедим, защото не мисля, че има родител, който да не желае детето му да бъде здраво“, каза д-р Кунчев.

Възможното включване на варицелата в имунизационния календар предизвика спорове в последните няколко месеца. Трябва ли ваксината да стане задължителна?

От пациентските организации „Заедно с теб“ смятат, че ваксината срещу варицела не трябва да бъде включена в задължителния имунизационен календар.

В последните години у нас от варицела боледуват между 25-30 хил. деца годишно. Тази година се наблюдава увеличение. Почти всяка година има по един или два смъртни случая. 11 страни в Европа са включили варицелата в своя календар, други са я вписали като препоръчителна. Българите често си я набавят от Гърция, Австрия и Кипър.

Според д-р Ангел Кунчев родители искат ваксината да стане задължителна. Той обясни, че варицелата е най-лекият вид шарка и протича сравнително доброкачествено, за 5-6 дни. В около 1% от случаите има усложнения.

Здравният инспектор смята, че ако има единодушие в обществото, ваксината срещу варицела трябва да стане задължителна, за да има покритие на 80-85%. При ниско покритие се наблюдава ефект на изместване на боледуването от най-ранна детска възраст към младежката възраст, където болестта протича по-тежко и усложненията са по-чести.

Могат ли ваксините да причинят тежко заболяване, каквито са опасенията на голяма част от недоволните родители?

Пенка Георгиева отбеляза, че голяма част от родителите се страхуват, но не се работи с тях, няма обяснения и доказателства. „Грешка на институциите е, че заявяват категорично необходимостта, а не разсейват разумно страховете на родителите“, добави тя.

Ангел Кунчев каза, че не повече от 4-5% от родителите се опитват да избягват имунизации. „Създава се впечатление, че са доста по-голяма група, защото са активни, шумни, особено в социалните мрежи – разпространяват абсолютни измишльотини, откровени лъжи“, отбеляза той.

Ниската информираност често е причина за създаване на огромно напрежение в обществото. Допуска ли държавата прокарването на фалшиви новини около имунизациите? Достатъчни ли са действията за осведомяване на населението?

Председателят на пациентските организации „Заедно с теб“ твърди, че действията на държавата са крайно недостатъчни и неправилни. „Един-двама държавни служители се явяват в публичното пространство. Това не е достатъчно, за да се успокоят родителите“, посочи тя.

Д-р Ангел Кунчев също призна, че действията на държавата не са достатъчни, щом все още има страх сред родителите. Но, за да има ефективна информационна кампания са нужни много средства, а в повечето случаи общественото здраве не може да си ги позволи.

„Личните лекари са твърде заети и невинаги могат да отделят време за разясняване на майките“, заяви той и добави, че всички РЗИ-та в страната разговорят с родители и с общопрактикуващи лекари, непрекъснато публикуват информации на сайтовете си.  

Имат ли основание притесненията, че у нас задължителните ваксини са много наброй и продължават да се увеличават?

Пенка Георгиева смята, че притесняванията са основателни. „Нашият календар е един от най-тежките в Европа“, коментира още тя.

Здравният инспектор е на противоположното мнение. „Календарът ни е почти идентичен с този на развитите европейски страни. Ние положихме много усилия, и почти всичките ни препарати са същите, които използват в Англия, Франция и Германия, така, че българското дете да не бъде ощетено“, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!