СБЛЪСЪК: "За" или "Против" допълнителен отпуск за непушачите?

10:00, 28 яну 20 / Сблъсък 25 7113 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Два дни повече платен годишен отпуск да имат непушачите предлага ВМРО. Промените в Кодекса на труда са внесени в Народното събрание, но не са обсъждани с работодатели и синдикати. Предложението е работодателите да могат да договарят със служителите, които не пушат на работното място, до два дни допълнителен платен отпуск. По темата потърсихме гледните точки на Георги Лозанов, журналист и медиен експерт и на депутата от ВМРО Александър Сиди.

                                                                                                                                        

Трябва ли да има допълнителен отпуск за непушачите?

"Струва ми се крайно периферен и в някакъв смисъл даже отвличащ вниманието проблем. Това, че евентуално непушачите работят малко повече от пушачите, е последният критерии, по който може да се мери значимостта на един или друг работник. Да не говорим, че има и интелектуални занимания, за които е доказано, че тютюнът увеличава продуктивността", смята Георги Лозанов.

"Досега в държавата имаше рестрикиции по отношение на пушачите. Това е един тренд в целия Европейски съюз за по-здравословен начин на живот. С повишаване на акцизите, с което съответно се повишават и цената на цигарите, със забраната за пушене на обществени места, всъщност играеше тоягата и се опитваха по този начин да ограничат пушенето, което всички знаем, че е вредно”, обясни от своя страна Александър Сиди.

По думите му това, което той и неговите колеги са мислили в тази посока, е че всъщност един пушач използва нерегламентираното време за почивка и така прехвърля работата си върху непушача, който не излиза да пуши. „Ако направим една проста сметка, пушачите така си взимат тези два дни, а и повече нерегламентирана отпуска“, добави той.

„Идеята беше да се опитаме по някакъв начин да дадем стимул на хората да не пушат на работното си място, ако разбира се работодателят има условията да следи този процес. Не искаме да превръщаме работодателите в хора, които непрекъснато да следят служителите си кой какво прави. Но има предприятия, в които има контролиран достъп, достъп с карти и така през цялото време може да се знае кой служител кога влиза и кога излиза. Точно с такива работодатели съм говорил, които правят бонус към заплата от 50 лева на хора, които не пушат през работно време“, обясни Сиди.

Това не е ли дискриминация и няма ли това да доведе до напрежение между служителите?

"Сигурно ще доведе. Това е нещо, което не е работа на закона да се намесва в него. Закон, който казва, че работодателят има право да даде по-голям отпуск на непушачите. И сега работодателят има право да дава отпуск какъвто счита, че заслужава един или друг работник или пък да му дава различна заплата въз основа на това какъв е приносът му. Националистите обичат да демонстрират тип консервативна репресивност в своята политика", смята Лозанов.

Не смятам, че това е дискриминация. Много неприятно ме изненада аргументът, че отнемаме права на работниците, които пушат. Несъстоятелен аргумент. Ако сега един служител има 22 дни отпуск и след влизането на тези промени той ще има 22 дни. Ние не отнемаме права, а даваме възможност на работодателя да награди тези, които не пушат, ако реши“, аргументира се Сиди. По думите му и сега работодателите имат право да дават повече отпуска.

„И сега работник може да съди работодателя си по някаква причина, защото се е почувствал дискриминиран“, смята Сиди.

Според него това няма да доведе до напрежение между колегите в даден офис и до следене.

Пушенето ли е критерии за свършена работа?

Според Лозанов не е работа на закона да търси такъв критерии. Той смята, че има работодател, който трябва да прецени кой работник с какво е полезен, дали върши работа и т.н.

"Вкарваме някакъв момент в трудово-правните отношения, който е изключително периферен и по-скоро създава проблем отколкото решава проблеми", заяви журналистът.

„Ако в края на деня някой е изпушил, е свършил много работа“, отговори с чувство за хумор депутатът.

„Разбира се, че това не е критерии. Това е един дебат, който е доста странен за мен. Факт е, че един служител може да седи по цял ден и да рови в социалните мрежи“, каза Сиди.

По думите му тези промени не са в тази посока. "Преценка на работодателя е как служителите му работят. Това, което е важно да се знае е, че се опитваме да направим бонус за тези, които не пушат и то ако работодателят има желание да го направи“, обясни той.

Как ще се отрази това на работодателите – все пак те са тези, които ще плащат тези два допълнителни дни?

"Те вече тръгнаха майтапи по този въпрос, че ще се търсят само пушачи, защото на тях ще им се дават два дни по-малко отпуска", отговори медийният експерт Лозанов.

Според него всичко това е някак заради публичния шум. "Поставят се проблем, за да се отклонят погледите от истинските проблемите, а не че е важен. Цялото общество е застанало пред много остри проблеми – вода, въздух, горене на боклук. Все ключови неща. Това са сериозни теми, които вредят и то не в резултат на персонален избор, както може да се приеме, че са цигарите, а в резултата на цялостна ситуация в страната и в резултат на неосъществени политики. Това са проблемите, с които политиците трябва да се занимават, а не пак да гонят пушачите", категоричен е той.

Лозанов предполага, че във ВМРО има и изнервеност въз основа на това върху кого трябва да падне вината в резултат на торбичките Билла по отношение на Красимир Каракачанов, а преди това проблемът с Ангел Джамбазки и алкохолната проба. "Те малко като реванш казват: „Щом вие така с нас, ето сега ние така с вас ще постъпим“, добави той.

Според депутатът Сиди това няма да се отрази на работодателите, защото и сега, ако решат, могат да правят някакви допълнителни бонуси за служителите си. "Ако работодателят прецени, че има тази финансова възможност и му излизат сметките, има възможност да го направи. Не задължаваме никой“, обясни той и допълни, че вместо да се дават парични бонуси, може да се дава един ден отпуск.

„Чух, че с това предложение правим димна завеса. А добре, кога е времето? Не мисля, че покрай това предложение, никой не чу странните аргументи на опозицията по отношение на екологията. Всички ги чуха. Две седмици говорим за вота на недоверие. По никакъв начин това предложение не е прикрило другото. Нито пък е прикрило въпросите, които изникват около темата с хазарта“, каза Сиди.

„Каквото и да направим, когато и да го направим, винаги ще има друг, който ще смята, че дневният ред е по-различен“, категоричен е депутатът от ВМРО.

„Миналата година не внесохме промените за фалшивите новини, защото имаше два вида избори. Надявам се да няма тежки скандали в държавата, за да можем да представим и тези промени и да започнем да работим и по тях“, аргументира се той.

Стимул ли е това предложение за отказване на цигарите?

Според Лозанов това са неефективни мерки и има много други по-крайни форми.

"Тук въпросът е по-философски. Пороците, сред които и пушенето, помагат на човек да преживява драматичното си битие. И колкото социално е по-труден животът, толкова повече порокът е нещото, на което се облягаш. В модерния свят това не е укоримо. По-скоро трябва да предлагаш такъв живот, който да не тласка хората към пороци, а да могат да изживеят живота си без нуждата от този отдушник. Не трябва да им запушваш начините да понесат своето съществуване", заяви той.

"Много по-важно от това да се преследват пушачите, каквато е тенденцията, е да се търсят средства, които да намаляват вредата от пушенето – да запазиш удоволствието, а да намалиш вредата. Според мен това е свързано с един нов хуманизъм", смята Лозанов.

„Могат да се намерят и други стимули. Но ако помислим за вредите от тютюнопушене, то това е стимул да не пушиш. Ако спестим на някой на ден 5 цигари, то това би било много добре за здравето му“, смята Сиди.

„А защо пушачите не плащат по-високи здравни осигуровки или непушачите по-ниски? Реално рискът за здравето на пушачите е много по-голям. Накрая се оказва, че държавата плаща за тези хора, когато се разболеят, а това е техен порок“, смята депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама