Поглед назад: Демократичният президент

07:00, 30 яну 20 / Поглед назад 25 1921 Topnovini

На 30 януари се навършват пет години от смъртта на президента д-р Желю Желев (1990 – 1997). Той си отиде внезапно през 2015 г. - малко преди да навърши 80 години.

Желев стъпва в пост в трудни времена за България - на финансова нестабилност, когато магазините са празни и кризата бушува.

Причини да е сред основателите на демократичните промени у нас може да се търсят назад в годините - в далечната 1964 г., когато Желев завършва аспирантура по философия в Софийския университет. През 1982 г. излиза книгата му "Фашизмът", която е забранена и спряна от разпространение, но преведена на 10 езика. Шест години по-късно създава Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, който заедно с други подобни организации ускорява свалянето на Тодор Живков. "Не можем да говорим за демокрация, за плурализъм, в която политическата опозиция не е открито призната и на нея не са предоставени нормални условия за политическа работа", са думите на Желю Желев.

През декември 1989 г. той вече е начело на току-що създадения Съюз на демократичните сили (СДС) и като такъв влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание. Седем месеца по-късно кандидатурата му издигната за президент на републиката. „Тогава целия координационен съвет ултимативно ми поставиха въпроса: Г-н председател, ако вие не се съгласите на това, ние губим възможностите си, губим влиянието си пред света“, споделя Желев.

През лятото на 1992 г. дава пресконференция, запомнена под името „Боянските ливади“ заради нейното място на провеждане - на поляна в президентската резиденция „Бояна“, на която критикува остро правителството на Филип Димитров, след което отношенията му със СДС се обтягат. Вероятно поради това СДС решава да направи предварителни избори за номиниране на кандидат за президент през есента на 1996 г., на които Желю Желев губи от Петър Стоянов.

Желев не желае да е редови член на СДС след края на президентството си. На парламентарните избори през април 1997 г. се явява със създадената от него партия Либерална алтернатива, с която спечелва 0,32% от гласовете. Оттогава не взима активно участие в българската политика. През януари 1997 г. основава фондация „Д-р Желю Желев“. Тя събира и публикува документалното наследство от най-новата политическа история на България.

В мандата си като президент Желю Желев преживява голяма лична драма. По време на държавно посещение в Кувейт през 1993 г. неговата малка дъщеря Йорданка се самоубива в президентската резиденция в Бояна. Тази трагедия затваря семейството на Желю Желев и съпругата му Мария се дистанцира от повечето му публични изяви. Двамата със съпругата му са изключително близки и Желю Желев понася тежко нейната загуба. До него, в последните месеци, е по-малката му дъщеря, която е художник.

През ноември 2017 г. четирима президенти на България - действащият държавен глава Румен Радев и предшествениците му Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов, откриха паметната плоча пред дома на първия демократично избран президент в шуменското село Веселиново. 

Идеята за възпоменателната плоча беше на президента Румен Радев, който в словото си очерта приноса на д-р Желю Желев за демократичното развитие на България. Президентите Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов подчертаха, че събирането на всички заедно, за да отдадат почит на д-р Желю Желев е началото на една великолепна традиция на уважение и респект към президентската институция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани