ЕП ратифицира споразумението за Brexit

19:50, 29 яну 20 / Свят 25 3873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент ратифицира споразумението за Brexit, подпечатвайки излизането на Великобритания от ЕС.

Сделката разчиства окончателното препятствията пред излизането на Великобритания от ЕС. Гласуването от парламента в Брюксел след емоционален дебат, премина с 621 на 49 гласа. След него членовете на ЕП запяха в хор „Auld Lang Syne“, традиционна шотландска песен за сбогом.

Туск: Brexit е една от най-грандиозните грешки в историята на ЕС

Малко преди дебата френският президент Еманюел Макрон заяви, че излизането на Великобритания от ЕС в петък ще бъде "тъжен ден" и добави: „Това е урок за всички нас". В същото време той предупреди Лондон, че Франция няма да "се поддава на натиск или бързане" при преговорите за бъдещата търговска сделка.

Преди споразумението да бъде ратифицирано, EП обсъди за последен път въпроса с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, предава БТА.

ЕП ще гласува споразумението за Brexit

Ръководителят на работната група на ЕП по въпроса с Великобритания Ги Верхофстат посочи, че днес няма да бъде възможно евродепутатите да предотвратят раздялата, независимо как гласуват. Той изрази тъга от днешните събития и отбеляза, че британският народ два пъти е проливал кръвта си за свободата на Европа. По неговите думи британското оттегляне е започнало с предоставянето на отстъпки за Лондон от европейското законодателство. "Brexit е нашият провал", каза Верхофстат.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази благодарност за британския пренос в ЕС. Тя пожела Европа и Великобритания да останат добри приятели, обединени в опазването на сигурността и на околната среда.

Борис Джонсън подписа споразумението за излизането на Великобритания от ЕС

Групата на Европейската народна партия изрази тъга и определи решението на мнозинството от британските избиратели като голяма грешка. Тази група изрази надеждата следващите британски поколения да решат да се върнат в ЕС.

Социалистите и демократите заявиха, че днес е тъжен ден, настъпил заради надмощието на популистките лъжи. Ако британците решат да се върнат, обятията ни остават отворени, добавиха те.

Групата "Обнови Европа" също изрази съжаление за британското решение. Според тази политическа сила сега вече Европа няма да може да бъде обвинявана за британските неблагополучия.

Зелените посочиха, че ЕС невинаги предприема най-правилните ходове, но е възможност с общи сили да се постигне по-добро бъдеще. Никой няма да има интерес от това бъдещите отношения между ЕС и Лондон да не бъдат добри, добавиха от тази политическа сила.

Великобритания пуска монета, посветена на Brexit

Според групата "Идентичност и демокрация" раздялата между ЕС и Великобритания трябва да бъде приятелска, а споразумението за бъдещите отношения - "щедро". Групата на Европейските консерватори и реформатори добави, че от февруари ЕС губи добър наемател, но печели добър съсед.

Групата на Европейската обединена левица предупреди, че Великобритания може да не бъде последната страна, оттеглила се от ЕС. Големите дружества влияят на политиката и живота ни, трябва да се събудим и да сложим хората и планетата преди печалбите, Европа трябва да се промени, призоваха от тази политическа сила.

Независимият депутат Найджъл Фараж - гръмогласен изразител на желанието за оттеглянето на Великобритания, в последното си слово в ЕП заяви, че британците никога няма да се върнат в ЕС. Обичаме Европа, но мразим ЕС, каза той и развя британско знаме заедно със своите сънародници наоколо в пленарната зала. Заради тези действия думата на Фараж беше отнета и цялата група, нарушила реда, беше призована да напусне залата.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама