Затръшната врата за Великобритания след развода с ЕС

15:10, 11 фев 20 / Свят 25 2619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейския парламент категоризира Великобритания като трета страна, съгласно което тя няма да има правото да се ползва от определени предимства. Бившата членка тепърва ще се сблъсква с новите резолюции на ЕП, които няма да се съобразяват с нея.

СТРАСБУРГ:

Трета страна не може да се ползва със същите права и предимства на страна членка на ЕС, на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Това се казва в предложението за резолюция на Европарламента относно даването на мандат за преговори за бъдещото партньорство на Съюза с Великобритания. То бе огласено днес пред депутатите в Страсбург от Мишел Барние – председателя на Работната група за отношения с Великобритания (РГОВ). Гласуването е насрочено за утре.

Евродепутатите държат на позицията си, че Споразумението за оттегляне на Великобритания трябва да гарантира подходяща рамка за бъдещите отношения, основана на три стълба:

• икономическо партньорство;

• партньорство във външната политика;

• сътрудничество по въпроси, групирани по сектори и теми.

На първо място в третия стълб е посочено рибарството. И отново се изтъква, че свободният достъп до водите и пристанищата е неделима част от въпроса за свободната търговия и достъпа на британски рибни продукти до европейския пазар. Преговорите за рибарството са пряко свързани с тези за цялостното икономическо партньорство. Депутатите призовават клаузите в тази сфера да бъдат договорени до 1 юли.

Преди седмица Барние също предупреди, че без взаимен достъп на рибарите до териториалните води няма да има търговско споразумение.

По време на дебата преобладаваха пожеланията в областта на външната политика и отбраната Великобритания да продължи да бъде водещ член на НАТО. Депутатите настояха и за единство на ЕС в преговорите за бъдещото партньорство.

Мишел Барние предупреди също, че всички трябва да бъдат готови преходният период да приключи на 31 декември и да няма удължаване, което най-много да бъде еднократно и да трае от 1 до 2 години.

И в такъв случай от началото на 2021 г. Обединеното кралство ще престане да бъде част от единния пазар и митническия съюз.

„Графикът бе фиксиран от Борис Джонсън, а не от нас. Може да има последици от тези съкратени срокове, които не са наложени от нас“, изтъкна Барние.

Човекът, преговарял от името на ЕС за Брекзит, допълни, че тук не става дума за обичайно търговско споразумение като тези на ЕС с Канада или Япония. Барние припомни, че Съюзът е водил преговорите с Канада цели 7 години. Но споразумението е било постигнато. В противен случай е трябвало всички да се върнат към статуквото.

„Но тук не можем да говорим за статукво. Защото ако до 31 декември не се стигне до търговско споразумение, Великобритания се връща в рамките на Световната търговска организация (СТО). Това избра Джонсън.“

И в такъв случай за всички продукти, които ще идват от Великобритания, ще бъде наложен контрол като на стоки влизащи от трети страни. Това е в защита на потребителите.

Така Барние „върна топката“ в полето на Борис Джонсън. Миналата седмица британският премиер заяви, че страната му ще наложи мита мърху стоките от ЕС.

„Без споразумение ще се наложат квоти и мита по всички британски стоки. Това ще са последиците без споразумение в тези къси срокове, определени от Джонсън“, посочи шефът на Работната група за отношенията с Великобритания.

Той се надява предложението за даване на мандат да бъде одобрено от Съвета на ЕС на 25 февруари.

 

Фон дер Лайен изненадана – Джонсън говорил за несъществуващ модел

Дебатът бе открит от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че ЕС е готов да обсъди различни модели на търговско споразумение. Какъвто и модел да бъде избран обаче, всички те имат нещо общо – освен права, предвиждат и задължения за двете страни.

„Ако вземем например канадския модел -  и това е моделът, който Джонсън спомена – разбира се, нашето споразумение с Канада премахва митата върху широк спектър от стоки, но не всички. Разбира се, то премахва много квоти, но все още има квоти за говеждо месо и сладката царевица. Естествено, имаме си стандарти, които трябва да бъдат спазвани“, каза Фон дер Лайен.

След което изтъкна огромната си изненада да чуе думите на британския премиер за австралийския модел:

„Но ЕС няма търговско споразумение с Австралия. В момента търгуваме по правилата на СТО. И ако това е британският избор, от наша страна няма проблем. Но в действителност точно сега с Австралия се разбрахме, че на тази ситуация трябва да бъде сложен край и работим за търговско споразумение.“

Лондон може да реши нащо по-малко. Лично председателката на ЕК обаче вярва, че Европа трябва да бъде по-амбициозна.

Александър Йорданов видя полза от нов триъгълник

Единственият български евродепутат, който се изказа по време на обсъжданията, бе Александър Йорданов от СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

„Между нас и Великобритания тепърва ще има проблеми. Вече е ясно, че те ще проличат в преговорите за търговското споразумение. Но те не трябва да се отразят на общите интереси в сферата на сигурността и отбраната“, каза той.

Според него е необходимо засилване на сътрудничеството в рамките на НАТО като единствен в момента гарант на европейската, а и на световната сигурност. Европа също така трябва да бъде в позиция да координира взаимоотношенията с Лондон във външната политика заради горещи или замразени конфликти като руската агресия в Украйна, кризата в Сирия, напрежението в Близкия изток, ситуацията в Иран, както и тероризма.

Йорданов смята, че ситуацията след Брекзит има и един плюс. Тя ще доведе до създаването на триъгълник „ЕС-САЩ-Великобритания“, в разките на който ще има по-добра възможност за взаимодействие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама