СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ веганството?

11:00, 14 фев 20 / Сблъсък 25 7573 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Веганството като мода, философия и бъдеще. Какви са предимствата и недостатъците на този тип хранене, защо хората прибягват към тази строга форма на вегетарианство? По темата разговаряме с диетолога проф. Донка Байкова и експерта по спортно хранене и член на Българския вегански съюз Петко Политов. 

     

                                                                                                                                                   

Безспорно да си веган е модерно, но дали е здравословно?

Според проф. Байкова веганството е морално решение на личността и към него прибягват интелигентните хора, но този начин на хранене остава предизвикателство за организма, тъй като е трудно да си осигурим добър тонус само с растителни храни. Веганската диета може да бъде здравословна, стига да се съобразяват много принципи и препоръки при съставяне на менюто.

Петко Политов смята, че да си веган носи чиста съвест и в същото време е здравословно. Според него веганството е по-здравословният тип хранене в сравнение с яденето на храни, произхождащи от животни, а това е обусловено от еволюционното ни развитие.

При веганството липсва разнообразие в храненето – загуба на минерали и недостиг на протеин и желязо. Тези съставки могат ли да се набавят с алтернативно хранене?

Проф. Байкова поясни, че за да поддържаме добро здраве, хранителният ни режим има нужда от над 60 вещества. Според нея веганите трябва да се информират и да знаят с какви алтернативи биха заменили липсващите съставки от менюто си. „Най-добрият усвоим източник на калций са млечните продукти, а те не ги консумират. Приемат алтернативни млека – кокосово, оризово, ядково, соево, които обаче нямат добре изучен риск от консумация. При веганското хранене липсват още месото, рибата, яйцата и витамин B12. Те се съдържат в зърнените храни, но при тях усвояването е по-ниско, отколкото при животинските продукти“, обясни диетологът.

Петко Политов твърди, че при веганската диета има изобилие от хранителни вещества. Плодовете и зеленчуците са най-богати на витамини. Той отказа да коментира темата с В12, защото недостигът му първо е установен при хора, хранещи се с месо. „Всички водноразтворими витамини могат да се набавят само от растителни източници. Мастноразтворимите витамини също се набавят в пълнота при едно разнообразно растително хранене“, каза той.

Според него загубата на минерали се наблюдава при киселинно хранене (където висока киселинност се използва за разграждането на животински храни), защото минералите имат свойства на основа и организмът ги използва за неутрализиране на киселинност. Той каза още, че чрез разнообразно хранене, човек си набавя всички незаменими аминокиселини и от растителни източници. Например метионин има в царевицата, бадемите, ориза. Триптофан има в сусама и слънчогледовото семе, а растенията ни дават добри източници на белтъци.

Защо хората прибягват до такъв тип хранене?

Проф. Байкова каза, че това е морално решение и всеки има право на него. Тя посъветва, преди да прибегнем към подобна диета, да обогатяваме хранителния ни режим с веществата, които са дефицит за организма. „За да приемат пълноценен белтък, трябва винаги много умело да се съчетават бобови и зърнени храни в един прием, ядковите плодове и всички видове семена. Да правят максимално разнообразен хранителен режим и да включват в менюто си всички видове растителни храни“, са съветите на експерта. Тя е на мнение, че подобен тип хранене не трябва да се прилага при деца, тъй като то може да попречи на тяхното развитие.

Според Петко Политов хората прибягват до този тип хранене по две основни причини. Първата е етичната - в един момент разбираш, че действията ти имат значение на тази земя. Втората е здравословната. Хората, които са по-загрижени за себе си, разбират от науката, че животинските мазнини и киселинната храна не водят до нищо добро, а само до излишно тегло и болести.

Има ли бъдеще този начин на живот?

Проф. Байкова заяви, че до този момент не са създадени заместители на всички животински продукти. „Природата обича натуралните храни. Човек е създаден на географско местонахождение със своите ензимни нагласи по генетичен път“, добави тя.

Петър Политов каза, че този начин на живот е бъдещето и добави, че човечеството е причинило големи щети на екосистемата. „Някои учени казват, че промените, които вече сме предизвикали на планетата преди десетилетия, са необратими. Ако се окаже, че са обратими, не виждам как бихме могли да повторим грешките си. Единственият начин е, като цивилизация, да преминем на веганско хранене“, допълни експертът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама