Фон дер Лайен: Някои държави от ЕС в началото на епидемията бяха егоисти

14:05, 26 мар 20 / Свят 25 3383 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува част от страните в ЕС, е в началото на епидемията от коронавирус са проявили егоизъм.

"В момент, когато Европа наистина трябваше да бъде тук за всички, прекалено много помислиха първо за себе си. В момент, когато Европа наистина трябваше да действа като „ всички за един“, първоначалната реакция на прекалено много беше „ само за мен“. В момент, когато Европа наистина трябваше да докаже, че не е единствено „Съюз на безоблачните дни“, прекалено много първоначално отказаха да споделят чадъра си", заяви тя в речта си по време на днешното извънредно заседание на ЕП.

ЕК ще гарантира предпазно медицинско оборудване в ЕС

Фон фер Лаейн отбеляза, че макар и с известно забавяне координираните действия вече дават резултат.

Тя заяви, че кризата, която не признава граници, не може да бъде разрешена, като поставяме бариери между нас и добави, че свободното движение на стоки и услуги е единственият актив, за да се гарантират доставките до най-нуждаещите се. Затова тя призовава за приоритетни „зелени ленти за преминаване“, предназначени за най-съществения товарен транспорт, като по този начин ще се гарантира, че пресичането на границата не отнема повече от 15 минути.

С поглед към дните след справянето с коронавируса, тя посочи, че ЕК предлага Инвестиционна програма от 37 млрд. евро за справяне с кризата с коронавируса, съпътствана от най-гъвкавите до момента правила за държавна помощ.

"Ние сме на кръстопът: ще ни раздели ли този вирус окончателно на бедни и богати? На заможни и на сиромаси? Или ще продължим да бъдем един силен Континент, един вземан на сериозно актьор на световната сцена?...Приятели, историята ни гледа. Нека заедно да направим това, което е правилно — с едно голямо сърце, а не с 27 сърчица", каза още Фон дер Лайен в речта си.

Ако евродепутатите да одобрят предложението на Еврокомисията България ще получи 812 млн. евро за проекти, свързани с борбата срещу COVID-19.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама