СБЛЪСЪК: Трябва ли маските да са задължителни?

10:00, 01 апр 20 / Сблъсък 25 12923 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

За по-малко от 24 часа здравният министър Кирил Ананиев задължи и отмени носенето на защитни маски на открити и закрити обществените места. Заповедта бе изменена на препоръка до постигане на консенсус. Нововъведението предизвика бурни реакции заради прекалено високата санкция (глоба от 5 000 лв.), твърденията, че носенето на маски до голяма степен се смята за неефективна мярка за предпазване от коронавируса, както и липсата на предпазните средства в част от аптеките.

В тази връзка държавата ще закупи 1 милион маски и ще ги раздаде на социално слаби и хора без възможности да си ги набавят. Очаква се и намаляване на първоначално предвидената глоба от 5 000 лв. за нарушаване на антиепидемилогичните мерки.  

Трябва ли да се носят маски на открити и закрити обществени места? TOPNOVINI.BG представя мнението по въпроса на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и д-р Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и член на новосформирания Медицинския съвет. 

                                                                                                                   

Проф. Мутафчийски обясни, че има противоречиви версии за ползите от носенето на маски, но болните задължително трябва да ги носят. За здравите лица мерките са спорни и от Световната здравна организация по-скоро не ги препоръчват.  

Председателят на щаба уточни, че мерките, които се приемат у нас, са вследствие на добри практики, които са установени в света. „Основните източници, които използваме за налагане на мерки, са Китай, Корея, Израел. От 30 март е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия“, заяви той и обясни, че има остър недостиг на предпазните средства, което поставя населението в труден казус.

По думите му българските предприятия работят усилено за изработването на нужните предпазни средства. „Проверих в нашата квартална аптека  - има, аз си закупих - 3.50 лв. струва една ушита маска“, уточни пред журналисти професор Мутафчийски.

Основната философия е маските да се носят на обществени места - магазини, аптеки, транспорт, посещение в болници и личен лекар, банка, административна приемна, КАТ и др. 

Проф. Мутафчийски коментира, че рестриктивните мерки, които държавата прилага, не се правят за забавление, а да се ограничат щетите. „Понасяме всякакви обиди и хейтове, но не си променяме отношението“, заяви още генералът.

Снимка: БГНЕС

Д-р Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и член на новосформирания Медицинския съвет смята, че носенето на маска на открити пространства, където няма струпване на хора, е безсмислено. Той обясни, че никой не се е допитвал до Медицинския съвет за задължителното носене на маски. „Ние сме създадени със заповед на Министерски съвет, каквото направим го представяме като документ на МС и те решават. Ние с щаба директна връзка нямаме“, обясни той пред bTV. 

Според него е задължително да се носи маски в магазините, аптеките и посещенията при възрастни – когато има струпване на хора, но не и на открити места. „Вирусът не лети във въздуха“, подчерта медикът.

Той се противопоставя на идеята за задължително въвеждане на мярката, тъй като голяма част от хората няма откъде да си набавят предпазните средства.

Председателят на общопрактикуващите лекари заяви още, че от обявените от кабинета 8 000 маски за джипитата се пада по една маска на лекар. Затова и решили да ги преразпределят към девет области, „където никой нищо не беше направил за нашите колеги. Отзивите за тези маски са следните – ластиците им се късат, не могат да се опънат до ушите. Явно тези маски са на много, много години и са негодни за употреба. В една област има два чифта защитни очила, които трябва да се разпределят между 80 колеги“, разказа д-р Любомир Киров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама