„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

09:00, 16 апр 20 / Спорт 25 5086 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

18-годишната Йоана Илиева е „златното момиче“ на българската фехтовка. През 2019 г. тя стана комплексна носителка на Световната купа при жените до 20 години и спечели бронзов медал на Световното първенство за девойки до 20 години в Полша. През 2020 г. най-добрата ни сабльорка стана европейска шампионка при жените до 20 години, като това е първа титла от първенство от подобен ранг след ерата „Васил Етрополски“. Златният медал е част от пътя към голямата мечта за олимпийска титла за България във фехтовката. Йоана е и лицето на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2020 година. Задачата ѝ ще бъде да подкрепя многото спортни инициативи и проекти на Столична община.


Снимка: Facebook / БФФ

Йоана Илиева е възпитаничка на фехтовална академия „Васил Етрополски“ с личен треньор Ивайло Воденов. Академията носи името на Васил Етрополски - единственият българин, печелил световна титла и световна купа по фехтовка. През 2020 г. тя ще връчи за трети път национална награда за благородство и доблест, която отличава момчета и момичета до 20 години от цяла България, възраждащи позабравени ценности като смелост, справедливост, щедрост, благородство, вяра, родолюбие, честност и са новите будители на страната ни.

Пред TOPNOVINI.BG Йоана разказа, че е започнала да се занимава с фехтовка, когато е била на 8 години. „Треньорите от Академия „Етрополски“ дойдоха в моята класна стая, показаха маските и сабите и аз реших, че ще опитам“, посочи тя. Оттогава тренира ежедневно, като се старае да съчетава спорта с ученето. Свободното си време обича да прекарва със семейството и приятелите си.


Снимка: Facebook / БФФ

Когато започнах да ходя по състезания, бях ужасена - да гледаш около себе си навсякъде италианки, рускини, американки, които са огромни, и да знаеш че ще трябва да се биеш срещу тях. В последствие се отпуснах и започнах да си казвам, че аз съм българка и тях също ще започне да ги е страх от мен“, разказа тя. Йоана изрази и радостта си, че фехтовката започва да се развива все повече у нас. „Виждам много бъдещи мои конкуренти, което е добре, за да можем да се поддържаме един друг“, посочи европейската шампионка.

Като най-труден момент в кариерата си досега Йоана определи изминалия сезон 2019/2020. „Започнах сезона първа в световната ранглиста при девойките до 20 години. Треньорът ми дори не мислеше да ме пуска при девойките през тази година - а само при жените - но го направи. И на първия турнир отпаднах за влизане в първите 16. След това имах още по-лош резултат на второ такова състезание, след това и на трето и четвърто. Цял сезон не успявах да стигна до медалите, които бяха задължителни предишната година. За мое щастие успях да се стегна и когато никой не очакваше нищо от мен, на европейското за девойки до 20 години успях да покажа какво мога и станах шампионка. Така този труден период приключи с много щастливо за мен събитие, което оцених дори повече“, посочи тя.


Снимка: Facebook / БФФ

За Йоана фехтовката е спорт, който ѝ дава всичко. „Тя - в лицето на треньорите ми, ме е възпитала от съвсем малка. Научила ме е как да се изразявам, да се трудя, да съм упорита и да знам, че няма невъзможни неща. Тя ми е дала всичко, което имам в момента. Разбира се, не мога да кажа, че не ми е отнела нищо. На първо място моят личен живот е много оскъден. Нямам време за партита, почивки с приятели, много време със семейството ми. Но смятам, че жертвите са оправдани и не съжалявам за избора си“, категорична е тя и подчерта, че жертвите съпътстват всеки един спортист.

Българският фехтовач, на когото се възхищава, е Васил Етрополски. „Причината е, че за мен е много важно, когато си на върха, да не си вдигаш носа. Това е човек, който е направил толкова много, а се държи към всички с уважение и желание да помогне“, посочи Йоана.


Снимка: Facebook / БФФ

Пандемията от коронавирус силно се е отразила и на фехтовката. „На първо място, бяха отложени за неопределено време олимпийската квалификация и всички останали турнири от ранглистата на мъже и жени, както и световното първенство в САЩ за девойки и младежи до 20 години. Това много ни затруднява и с тренировките. Опитваме се да правим видео тренировки, за да се подготвяме физически, но фехтовалната ни подготовка е в застой, защото вкъщи е невъзможно да се вкара пътека с дължина 14 метра и съперник“, обясни Йоана.

Нейното послание в тази кризисна ситуация обаче е, че след всяка буря идва дъга. „Аз се успокоявам с това, че след карантината ще съм улегнала и ще си повиша желанието и мотивацията да тренирам. Не смятам, че сме изгубили времето си през тези дни, просто имаме време за нещата, за които нямахме преди. Съветвам всички да прекарват повече време със семейството си, да се радват на свободното си време и да се пазят здрави, защото не може да стоим затворени вечно“, подчерта европейската ни шампионка.


Снимка: Facebook / БФФ

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Нургюл Салимова по стъпките на най-добрите шахматисти

„Олимпийски надежди“: Бургазлията Динко Динев по пътя към световния тенис

„Олимпийски надежди“: Джудистът Ивайло Иванов и усещането да си на върха на стълбичката

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Киро 21:43, 26 мар 23

Даа,много се страхуват!
Най-хубавото е ,че е много умна!Викат и “интелекта”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама