Пет държави започват да облекчават мерките срещу коронавируса

12:37, 14 апр 20 25 4046 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Пет държави в Европа започват да облекчават мерките срещу коронавируса. Полша, Дания, Чехия, Австрия и Норвегия започват поетапното връщане към нормалния живот, като на този етап основните мерки ще продължат да се спазват.

Полша


Снимка: БГНЕС / Църквите в Полша останаха празни на Великден

Правителството на Полша съобщи, че от 19 април започва бавно да размразява икономиката. Очаква се първо да бъдат вдигнати ограниченията за магазините, а след това и останалите.

Училищата ще останат затворени до 26 април, а границите – до 3 май. На 10 май предстои провеждането на пощенски президентски вот. Към вчерашна дата Полша има 6934 потвърдени случая на Covid-19 и 245 жертви.

Дания


Снимка: БГНЕС / Открита църкова служба в Дания на Цветница

Дания започва облекчаване на мерките с връщането на учениците от първи до пети в класните стаи от утре. С това ще се даде възможност на родителите им да се върнат на работа.

За още месец остават ограниченията за събиране на едно място на повече от 10 души, а по-големите събирания ще бъдат забранени поне до август. Затворени на този етап остават и ресторантите. Към вчерашна дата в Дания има 5996 заразени с коронавирус и 260 смъртни случая.

Чехия


Снимка: БГНЕС / Къпане с маски в чешка река

Чехия беше първата страна в Европа, която отпусна ограничителните мерки. Там вече е позволено да се спортува на открито и без маска, но при спазване на дистанция от 2 метра. От вчера започна и поетапното отваряне на магазините, различни от тези за стоки от първа необходимост.

Облекчават се и ограниченията за напускане на страната при належащи случаи – например бизнес пътувания. Към днешна дата заразените с коронавирус в Чехия са 6 059 души, а починалите – 147.

Австрия


Снимка: БГНЕС / Католическа църква във Виена освети и раздаде великденски пакети на нуждаещи се

Първата европейска държава с план за облекчаване на мерките беше Австрия. Той предвижда от днес да бъдат отворени малките магазини, а след 1 май и търговските центрове и фризьорските салони. Не отпада обаче изискването за допускане на ограничен брой клиенти, както и носенето на маски и редовната дезинфекция.

Хотелите и ресторантите няма да работят поне до средата на май. Големи публични събития пък няма да се провеждат до юни. Поне до края на април остава и препоръката за излизане навън само при крайна нужда, както и дистанционната работа. До момента в Австрия има 14 102 заразени с коронавирус и 384 починали.

Норвегия


Снимка: БГНЕС / Пазар в Норвегия по време на пандемия

Норвегия беше сред първите държави в Европа, която предприе ограничителни мерки за борба с коронавируса. Постепенно обаче те започват да падат, като се започва с отварянето на детските градини от следващия понеделник. На 27 април пък учениците от началните курсове ще се завърнат в класните стаи.

Засега остават социалното дистанциране, изискването за работа от вкъщи и забраната за провеждане на спортни мероприятия и фестивали. Действаща е и забраната на чужденци да влизат в страната. До момента в Норвегия има 6 605 заразени и 134 починали от коронавирус.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама