СБЛЪСЪК: "За" или "против" разхождането на по-големите деца в парковете (ИНФОГРАФИКА)

15:50, 27 апр 20 / Сблъсък 25 5329 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

От днес посещението на столичните паркове за родители с малки деца вече е позволено. В интервала между 09.30 ч. и 18.30 ч. право имат да се разхождат до двама възрастни с неограничен брой деца до 12-годишна възраст. Тази мярка обаче предизвика разнородни коментари, като най-силно сякаш се чува гласът на родителите с деца, които са над посочената от общината възраст и които се чувстват дискриминирани.

По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на актьора Мариан Бачев и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

                                                                                                                   

Актьорът Мариан Бачев, който е баща на две дъщери – едната на 12, а другата на 13, смята, че новите мерки са дискриминационни. „Поклон пред управленския гений! Ние – пусто да опустее! – сме класическо семейство, състоящо се от баща, майка и две деца! Едното се съобразява със заповедта и е под 12, но другото има нахалството да е на 13 и, разбира се, ще си носи последствията. Малкото ще мога да го разходя в парка – естествено, на къс повод, за да не вземе да се сурне към пейка или пясъчник. Голямото ще стои само вкъщи – да си знае кога трябва да се раждаш! Вярно, че учи дистанционно и стои по 8 часа пред компютъра, но пък нека и знае отсега, че винаги ще има правила, които ще я дискриминират. Пък и вече знае какво е домашен арест“, коментира той във Facebook.

Бачев подчерта, че не разбира защо да не може да излезе в парка на слънце и чист въздух с децата си, спазвайки всички необходими предпазни мерки, при положение, че в магазина ограничения няма. „Не можеше ли в заповедта да пише, че децата до 18 г. може да се разхождат само в присъствието на родителите, с които така или иначе съставят едно домакинство? Толкова ли не могат да създадат обмислени правила, без това да води до дискриминация? Не че не сме свикнали де, ама... знаете за надеждата“, коментира актьорът.


Снимка: БГНЕС

Йорданка Фандъкова обясни избирането на възрастта 12 години с това, че по Закона за закрила на детето до тази възраст те се смятат за деца.  „Това са децата, които ходят с родители. Ако трябва да сме честни, един 18-годишен младеж трудно ще излезе с майка си“, заяви тя и уточни, че полицаите няма да гледат на колко точно години е детето, но видимата възраст трябва да е 12 години.

Даваме възможност децата да са на въздух в парковете, да потичат на широко, но спазвайки основните правила. Те са важни, защото казаха вчера и експертите, няма основание за разхлабване на мерките. Това е важно да се подчертае и хората да го осъзнаят. Ние всички трябва да направим така, че да защитим тази възможност“, заяви тя и подчерта, че знае, че ситуацията е трудна. „Аз също извеждам малки деца, когато имам време. Свикнали сме да оставяме децата да тичат, да играят, но в случая ще трябва малко усилие, за да спазваме правилата. Ако се справим добре 2-3 дни, след това можем да мислим за Витоша или други паркове“, посочи Фандъкова. Тя помоли хората за стриктно спазване на санитарните мерки и на разпоредбите на властите. „Нека всички заедно покажем, че въпреки че София е най-големият и най-трудният град, може да даде пример“, призова Фандъкова.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама