СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ учениците от 7 и 12 клас да се върнат в клас? (ИНФОГРАФИКА)

13:00, 28 апр 20 / Сблъсък 25 9166 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

 

 

Все още не се знае кога учениците ще се върнат в класните стаи и как ще завършат учебната година. Няма и решение за това от страна на Министерството на образованието (МОН). Очаква се да започнат срещи със синдикати, директори, учители, родители, за да се вземе решение както за завършването на годината, така и начина на провеждане на изпитите.

По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на директора на 119 училище в София Диян Стаматов и на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

                                                                                                                    

 

"В началото на юни в училищата могат да се върнат само учениците от 7-ми и 12-ти клас, за да положат едните изпита за влизане в гимназия, а другите - държавните зрелостни изпити", смята директорът на 119 училище в София и председател на Съюза на работодателите Диян Стаматов. 

Всички останали ученици да завършат дистанционно от домовете си. Целта е да се запази здравето на децата.

"Добре е да се проведе реален изпит, в реална среда поради една единствена причина - до този момент в страната ни не е провеждан достанционен изпит", каза Стаматов пред БНТ. Според него няма готовност за всички ученици в цялата страна да се гарантира равнопоставеност при явяването както на изпита за 7 клас, който е изключително важен, така и за държавните зрелостни изпити. "Това е единствената причина. Все пак животът продължава и зрелостниците трябва да имат резултат, с който да финализират своите постижения досега", каза Стаматов.

Не на това мнение е лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Какво значи да отворим училищата за децата от 7 до 12 клас? Ще спомена само думите „коридор“, „междучасие“ и „тоалетна“. Там какво става? Това е безумие, убийство. Аз не мога да подкрепя такава мярка. НФСБ няма да подкрепи такава мярка. И това ще го заявим на Коалиционния съвет“, заяви Симеонов пред БНТ.

Той даде и друг пример – с отварянето на парковете за деца до 12 г. и спортуващи. „А какво правим с децата над 12 г., които с колелета се събират на големи групи? Кой и как ще ги контролира? Кой ще предпази техните родители, баби и дядовци от разнасянето на заразата? Та това е първия начин за разнасянето на коронавируса“, смята Симеонов. Той добави, че мярката с отварянето на парковете е тази, която най-малко може да критикува. По-опасно е отварянето на училищата.

Лидерът на НФСБ е категоричен, че има Национален оперативен щаб, съставен от специалисти, които носят отговорност за своите решения. Трябва да се слушат техните указания и да се изпълняват. "Не може политици – специалисти по всичко, да влизат в ролята на лекари, защото това може да се окаже фатално за България", смята Симеонов.

„У нас ограничителните мерки бяха най-либерални“, подчерта Валери Симеонов.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама