„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

11:00, 01 май 20 / Спорт 25 3703 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Светла Згурова е първата българска световна шампионка в една от най-мъжките дисциплини - модерен петобой. Тя завоюва златното отличие на Световното първенство за девойки до 17 години миналата година. Само месец по-рано Светла грабна златото на Европейското първенство по модерен петобой до 17 г. в латвийския град Каунас. За успехите си и заради това, че успешно защитава честта на България на високи спортни форума тя беше наградена с почетен плакет от спортния министър Красен Кралев. Талантливата ни спортистка се надява и че един ден ще добави и олимпийско злато към колекцията си.


Снимка: Facebook / Svetla Zgurova

Пред TOPNOVINI.BG Светла разказа, че първото състезание, в което е участвала от програмата на модерния петобой, е било до 12-годишна възраст. „Дисциплините за тази възраст бяха само две - плуване и бягане. Спечелих състезанието и след това бях много щастлива и за това реших да започна да тренирам и да се състезавам в този спорт“, спомня си тя. През 2016 г. треньорът ѝ започва да я пуска и на състезания по трибой (плуване, бягане и стрелба) за до 16-годишна възраст, където и на двата кръга от държавните първенства става втора.

Така само на 13 години получих възможност да участвам на първото си европейско първенство за до 16 г. Не се представих много добре на индивидуалния ми старт и бях доста разочарована, но два дни по-късно стартирах и на щафета микс (момче и момиче), където всичко ми се получи перфектно. Така се мотивирах да продължавам да тренирам, за да мога да се усъвършенствам и да пътуваме повече по състезания“, разказа световната шампионка.

Ежедневието ѝ започва в 07.00 ч. със сутрешен крос преди училище. „Бягам около 40 минути и след това отивам на училище. След училище имам езда, а след това плуване, стрелба и фехтовка. Тренировките ми приключват към 20.30 ч.“, сподели Светла.  В свободното си време обича да чета книги, а когато има почивен ден или по-малко тренировки, обича да излиза с приятели в парка или да ходи на кино.

Снимка: Facebook / Svetla Zgurova

Светла разказа и за трудностите, които срещат състезателите по модерен петобой в България. Основният проблем е, че нужните съоръжения и бази са разпръснати и не е лесно придвижването между тях. „Смятам, че в България няма достатъчно добри условия, необходими за развитието на този спорт. Мисля, че това е причината за трудното ни пробиване на световната „сцена”. На мен лично ми коства доста усилия, докато стигна до желания успех, а именно европейската и световна титла.  На първото ми европейско през 2016 г. се класирах на 42-о място, на следващата година на европейското се класирах 24-та., през 2018 бях 5-а и накрая успях да се преборя за дългоочакваните титли на Европейското и Световното първенство през 2019 г.“, посочи младата ни спортистка.

Тя споделя, че е имала много трудни моменти в кариерата си и неведнъж е била на косъм да се откаже. „От 2016 г. след всяко голямо състезание си казвах, че до следващото ще се откажа, постоянно си задавах въпроса „Защо продължавам, какво ми носи този спорт, освен разочарование и тежки тренировки”, но продължавах, защото всяка година имах прогрес в класирането. Неоспоримо обаче най-трудният ми момент до сега беше през декември месец 2018 г., когато бях твърдо решена да се откажа, а причината за това решение бяха множеството ми контузии и зародилото се нежелание за трениране. Тогава целият екип на Българска федерация по модерен петобой ни извикаха мен и майка ми на среща. След проведения разговор прецених, че ще продължа отново като за последно. Реших, че ще се стегна и тъй като беше „последна” година ще дам всички от себе си в тренировките и състезанията“, обясни Светла.

Снимка: Facebook / Svetla Zgurova

Световната ни шампионка е категорична, че спортът я е научил на дисциплина, както и никога да не се предава и винаги да продължава да следва мечите си. Отнема ѝ обаче свободното време. Спортистите, на които се възхищава, са Карйлъб Дресел и Джоузеф Чанг.

Заради пандемията от коронавирус обаче всички състезания по модерен петобой са отменени. „Надявам се да имаме възможност да участваме на някакви състезание до края на годината, но всичко зависи от възможностите за подготовка. Ситуацията, в която сме поставени заради коронавируса, е една и съща на всякъде. Всички се надяваме да свърши по-бързо и да се завърнем към нормалния си режим на тренировки и подготовка“, посочи Светла. Нейното послание към всички в тази не лека ситуация е да се опитаме да запазим духа висок и да извлечем колкото се може повече ползи от нея.


Снимка: Facebook / Svetla Zgurova

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

„Олимпийски надежди“: Джудистът Ивайло Иванов и усещането да си на върха на стълбичката

„Олимпийски надежди“: Нургюл Салимова по стъпките на най-добрите шахматисти

„Олимпийски надежди“: Бургазлията Динко Динев по пътя към световния тенис

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама