„Олимпийски надежди“: Александра Начева – младата шампионка в тройния скок

09:00, 07 май 20 / Спорт 25 4481 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Александра Начева е новата надежда на българската лека атлетика. Тя е световна шампионка до 20 години и олимпийска шампионка до 18 години на троен скок. Започва да тренира лека атлетика от 7-годишна възраст, а няколко години по-късно се насочва по-специално към тройния скок.

Пред TOPNOVINI.BG Александра разказа, че ежедневието ѝ протича в двуфазови тренировки. Когато е на лагер, това се случва лесно. По-сложно е обаче, когато си е в родния град Пловдив и трябва да ходи на училище. В свободното си време обича да излиза с приятели и да рисува. „Спортът ми дава мечти и цели, към които се стремя всеки ден. Отнема ми времето с близките и приятелите и това да се наслаждавам на храните“, обясни Начева.


Снимка: Facebook / Александра Начева

Тя сподели, че не е лесно за един млад спортист от България да пробие на световно ниво. „Всеки, който е постигнал успехи, се е лишил от много неща и е положил много усилия, за да стигне до успеха. На европейските първенства конкуренцията е на много високо ниво, но не може да се сравни с това на световно първенство или Олимпиада, където си ти срещу целия свят“, обясни младата атлетка. Като най-труден момент в кариерата си до този момент тя посочи загубата си на Европейското първенство до 20 години през 2019  г.

Александра няма точен отговор на въпроса на кой спортист иска да прилича. Възхищава се обаче на непобедимия дух на Ивет Лалова. „След толкова контузии тя още е на пистата, което ме вдъхновява“, обясни олимпийската шампионка.


Снимка: Facebook / Александра Начева

Кризата с коронавируса се отразява и върху леката атлетика.  „Състезанията от българския календар се надявам да се проведат с по-късни дати. За Балканските първенства също имаме надежда, че ще се осъществят с по задни дати. И до тук свършва хубавото, защото всички големи международни състезания са отложени с една година. Остава ми надежда за Световното първенство до 20 г. в Кения“, обясни Начева. Тя обаче призовава българите да бъдем малко по-спокойни и уверени, че ще преживеем заедно тази неприятна ситуация.

Целта на Александра за 2020 г. е да запази формата си на високо ниво, за да защити световната си титла, ако първенството все пак се проведе.


Снимка: БГНЕС

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

„Олимпийски надежди“: Джудистът Ивайло Иванов и усещането да си на върха на стълбичката

„Олимпийски надежди“: Нургюл Салимова по стъпките на най-добрите шахматисти

„Олимпийски надежди“: Бургазлията Динко Динев по пътя към световния тенис

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама