СБЛЪСЪК: "За" или "Против" отварянето на заведения при строги мерки?

11:00, 05 май 20 / Сблъсък 25 8693 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Зелена светлина“ за ресторантьорите в част от европейските държави. Бизнесът с питейни заведения безспорно бе сред най-засегнатите от кризата с коронавируса и може би се очакваше да бъде един от последните, които ще възвърнат нормалната си дейност. 

Както е всеобщо известно обаче, няма тема, по която хората и светът да са на едно мнение, така седи и въпросът и с решенията и мерките, които въвеждат различните европейски страни. В една част от държавите желанието за завръщане към стария ритъм на живот се оказва по-силно от чувството за самосъхранение и оцеляването. TOPNOVINI.BG представя мерките, които взимат различните страни.

                                                                                                                       

Повечето държави в ЕС предпочетоха да оставят затворени вратите на заведенията. Сред тях са едни от най-пострадалите от коронавируса страни като Италия, Испания, Германия и Франция, където жертвите са хиляди. Но за да подпомогнат бизнеса, те взеха решение кафенетата, ресторантите и баровете да продават храна за вкъщи. Унгария също запазва забраната си, но само за столицата, където случаите на COVID-19 са най-голям брой. Навсякъде извън Будапеща обаче питейните заведения подновяват дейността си.

И Гърция не бърза да възобнови работата на кафенетата и ресторантите, като към момента се планира това да се случи около 1 юни. Там обмислят на заведенията да бъде разрешено да използват по-голямо открито пространство за поставяне на повече маси, като същевременно се спазва необходимата дистанция. Разглежда се възможността за въвеждане и на допълнителни данъчни стимули за сектора, който ще бъде сериозно засегнат до намирането на ваксина срещу коронавируса.


Снимка: CanStockPhoto

По-смели се оказаха страни като България, Сърбия, Словения и Литва. У нас ресторантите и кафенетата с градини и дворове отварят от 6 май, но при строги мерки за сигурност – сервитьорите ще бъдат с маски, навсякъде трябва да има осигурени дезинфектанти, а разстоянието между масите трябва да бъде поне 2,5 м. Забранява се сядането на една маса на повече от четирима души. Подобни са мерките и в другите държави. В съседна Сърбия заведенията отвориха от 4 май също при спазване на защитните мерки - задължително носене на маски в затворени помещения и спазване на дистанция на открито.

Собствениците на заведения у нас обаче са против изискванията за градините и терасите. Според тях разстоянието от 2,5 метра между масите е твърде голямо и ще доведе до загуби. Капацитетът на заведение в столицата е 600 души, след въвеждането на мерките местата за клиенти ще намалеят едва на 50.  „Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса", коментира Ричърд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията, пред Нова телевизия.  Според Алибегов по-голямото отстояние между масите, означавало по-големи загуби. Затова браншът има контрапредложение, което вече е приложено в Австрия - разстоянието да е 1,2 м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама