„Олимпийски надежди“: Александра Фейгин - изгряващата звезда на фигурното пързаляне         

09:00, 14 май 20 / Спорт 25 5571 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

17-годишната Александра Фейгин е една от изгряващите звезди в света на фигурното пързаляне и една от най-прогресиращите млади спортни звезди у нас. Tя е родена в Израел в руско семейство, но живее от много години в България и неведнъж е споделяла, че се чувства българка. През март 2019 г. става 17-а на световното първенство за жени и изравни най-доброто представяне на българка на шампионат на планетата. Тя е и двукратен шампион на България, носителка на купата Денкова-Стависки през 2018 г. и носителка на купата на София през 2019 г. Целта ѝ е да представи страната ни на олимпийски игри.


Снимка: Facebook / Alexandra Feigin Fan Group

Пред TOPNOVINI.BG Александра разказа, че е започнала да тренира на 5 години и половина, когато баща ѝ за първи път я е завел на ледената пързалка. „Имах избор да си избера с какво да се занимавам и избрах фигурното пързаляне, защото е необикновен спорт, съвкупност от още други спортове. Също така е много сложен и за сметка на това много красив спорт“, сподели тя.

Почти целият ѝ ден преминава в тренировки. „Моето ежедневие започва със ставане, закусване и веднага татко ме закарва на пързалката към 8.30 ч. Имам загрявка в 9.15 ч. и в 10.00 ч. ми започва първият лед. След това имам 10-минутна почивка и започва вторият лед, на който си отработваме пируетите и стъпките до 10.40 ч., зависи колко упражнения ни дадат. След тренировките имам почивка, която най-често прекарвам на Зимния дворец. И някъде от 15.00 до 17.00 имам ледове, след тях е възможно да имам суха тренировка и с това ми приключва тренировъчния ден. Прибирам се вкъщи уча, вечерям и си лягам. Общо взето това ми е ежедневието“, разказа Александра. Почивния ѝ ден е неделя, когато най-често излиза с приятели или ако се много изморена, си остава вкъщи.


Снимка: БГНЕС

Според Александра в България не се предлагат най-хубавите условия за подготовка за голям сезон. „Много често изникват някакви проблеми с леда или с температурата, но със сигурност е много по-добре от преди. Така че има подобрения, но все още не е на това ниво, като в чужбина“, обясни  младата фигуристка.

Спортът ѝ дава много неща. „Той ме възпитава, учи ме на дисциплина, уважение към всекиго, трудолюбивост, упоритост, постоянство, търпение, организираност, все неща които никъде не можеш да ги научиш толкова добре, колкото в спорта. Честно казано не обръщам внимание на това, от какво ме лишава, защото аз съм си избрала този път и съм концентрирана само върху това да успявам в него, тъй като спортната кариера не е вечна“, сподели Александра. Спортистът, на когото в момента най-много се възхищава, е Нейтън Чен. „Не бих искала обаче да приличам на никого, а на самата себе си. Бих искала, по скоро да имам някои от качествата на най-добрите спортисти“, посочи тя.


Снимка: Facebook / Alexandra Feigin Fan Group

Александра разказа, че кризата с коронавируса е била сложен период и за фигурното пързаляне. „Честно казано дори мисля, че на фигуристите им е още по-сложно, защото нямаме лед и не можем да поддържаме перфектната форма без него. Единствено със сухи тренировки, но и те не са достатъчни. Точно преди пандемията ми предстоеше най-важният старт за този сезон, а именно Световното първенство за жени в Канада. Бях много разстроена, защото имах сложна подготовка и наистина много се старах, за да мога да съм в перфектната форма на световното“, обясни младата шампионка.

Целите, които Александра си поставя за 2020 г., са да не получава травми и да се представя добре на състезанията. Все още не знае накъде ще я отведе животът след 10 години, но си се представя един ден като треньор.


Снимка: Facebook / Alexandra Feigin Fan Group

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Александра Начева – младата шампионка в тройния скок

„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

„Олимпийски надежди“: Джудистът Ивайло Иванов и усещането да си на върха на стълбичката

„Олимпийски надежди“: Нургюл Салимова по стъпките на най-добрите шахматисти

„Олимпийски надежди“: Бургазлията Динко Динев по пътя към световния тенис

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 08:41, 24 мар 23

A postmenopausal woman with vaginal bleeding has a pre test probability of endometrial cancer of approximately 10 generic cialis 20mg Tamoxifen probably interferes with TGFbeta1 and may be useful in the treatment of this CAPD complication

2 mavyBully 22:16, 09 фев 24

achat levitra en pharmacie Results Sixty patients were recruited and randomized within 12 hrs of hospital admission for ADHF between August 2019 and May 2021

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама