СБЛЪСЪК: "За" или "Против" отварянето на детските градини и ясли

12:40, 12 май 20 / Сблъсък 25 7877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родителите на малки деца, които трябва да се върнат на работа след падане на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, са изправени пред патова ситуация, особено ако няма на кого да разчитат за помощ, тъй като детските градини и яслите остават затворени.

Управляващите обаче са против, тъй като според тях това е опасно действие. Решението ще се вземе на база данните за разпространението на заразата от COVID-19 у нас и как ще се отрази тази мярка в други държави, която я прилагат.

TOPNOVINI.BG представя мнението на двете страни.

 

                                                                                                                                                     

 

Все повече родители настояват за отваряне на детските градини. Резултатите от анкета в социалната мрежа показва, че 70% от родителите биха пуснали децата си на градина веднага. В допитването са участвали над 21 000 родители от цялата страна.

Във Facebook беше публикувано и отворено писмо до Министерски съвет, чийто автор е Антонина Георгиева Кенова, с искане за отваряне на яслите и градините.

„Съвместяването на дистанционна работа, дистанционно обучение, гледане на дете в предучилищна и начална училищна възраст доведе до огромно напрежение в семействата към днешна дата.  Онези сред вас, които имат малки деца, нямат нужда от много обяснения - убедена съм, че ме разбирате и от първите три изречения. Настоявам да изискате 3 независими становища на епидемиолози. Има разнопосочни мнения и сред тях, но всички разбрахме, че този вирус няма да отмине и трябва да се научим да живеем с него. Вместо да излизате и да ни казвате, че няма как да отворят градините, време е да потърсите начини КАК да отворят под определени условия. Убедена съм, че и да не отворите градините от 14 май, вие сте длъжни да осигурите алтернатива за детето на медицинската сестра, която писа, че е изправена пред решението да го води със себе си на работа. Или пък самотната майка, която трябва да работи, защото това е въпрос на оцеляване. Или учителката с дете от рискова група. Всъщност случаите са разнообразни, няма да изброявам. Вие просто трябва да помислите за всички!“, пише тя в писмото.

И пита: Ефективна мярка за ограничаване на COVID-19 ли е затварянето на детските градини и училища?

В писмото си Антонина Кенова поставя и други важни въпроси. Като например кой работодател ще иска да наеме майка на малко дете на работа? „И преди 13 март беше трудно. Кой работодател ще държи работното място на майка, която е неефективна в дистанционната си работа или пък да й пази работното място, а работата да остане несвършена. Това е икономически неизгодно за бизнеса“, пише тя.

Снимка: CanStockPhoto

Според майката не трябва да се чакат другите държави и какви мерки ще вземат те. „Знаете ли защо? Защото никъде в Европа няма група от 40 деца с един учител! Никъде в Европа няма деца в яслена възраст, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се гледат от медицински сестри. Имаме нужда от наш план, наши мерки и възможни решения. И най-накрая истинска промяна в образователния модел за децата от 0 до 7 г.“.

Не на това мнение са премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, медици и експерти. Председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също е против.

"Категорично няма да се разреши отварянето на детски градини и ясли", каза премиерът Бойко Борисов. „Това е мярка, против която Щабът беше категорично против“, обясни той. 

"Решение за отваряне на детските градини са направили 1-2 държави в Европа. В никакъв случай не е масово явление. Ще изчакаме да видим дали това ще доведе до повишаване на заболеваемостта. Ако опитът от там е добър, вероятно това ще е следващата мярка", увери вицепремиерът Томислав Дончев.

Здравният министър съобщи, че до две седмици ще решат кога да отворят детските градини. Решението ще се вземе на база данните за разпространението на заразата у нас и как ще се отрази тази мярка в други държави, която я прилагат.

„Отварянето на детските градини в момента е опасно действие. Трябва да изчакаме и да видим какъв е резултатът от разхлабването на мерките. През това време ще имаме достатъчно натрупан опит в Германия и Дания, за да видим какво се случва“, заяви председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Отварянето на детските градини и ясли да става бавно, поетапно и умно”, заяви бившият здравен министър и анестезиолог д-р Мирослав Ненков.

Не може на малките деца да им кажем стойте на 2 метра. Вирусът се предава от човек на човек, колкото и да се опитваха китайците да го скрият“, коментира Ненков.

Бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева също смята, че една от последните мерки трябва да бъде отварянето на детските градини. "Децата са най-неспособни да се пазят това може да е опасно за техните родители, баби и дядовци", обясни тя.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 13:05, 16 май 20

Благодаря за решението на Правителството да НЕ отваря ясли и градини!Който не работи в тази сфера - не знае за какво става въпрос...Едно дете от ясла и градина се нуждае от милувка,ласка...,която без да се замисляш им ги даваш...Дори ние - учители и възпитатели - в някои моменти - трием сълзи,суполи...гушкаме...А как да кажем на децата - Стойте на разстояние помежду си ...или Не,не се дърпайте за играчката... Работата ли е по- важна от здравето на децата ни? И аз в момента съм в неплатен отпуск...и получавам минимална заплата..И последно може ли учениците, които разбират ситуацията - остават затворени до септември , а малките-от ясли и градини - да започват.... НЯМА ЛОГИКА!

2 Анонимен 13:23, 16 май 20

И аз мисля като Вас ! И аз работя в сферата - възпитател в градина( разбрах по минималната заплата) Също като Вас съм в неплатена отпуска - но ме е страх при отваряне на градините . Ами аз постоянно си ги гушкам -и те са си свикнали с това. Пък и самите деца се хващат за ръце,гушкат се ,търсят се... А в групата имаме агресивни деца- кажи на такива да не се събират с други и те почват да хвърлят, да удрят... (но сигурно го знаеш) И как ще стане при отваряне на ясли и градини?Управляващите имат ли го впредвид това?

3 Майка 1 13:44, 16 май 20

Здравейте Г-жи! На ваша страна съм !Прави сте!И аз имам наблюдения, че повечето родители искат децата им да ходят на ясли или градина , защото не толкова работата или парите ги притискат , колкото СВОБОДАТА, която загубиха след спиране на ясли и градини-ходене по мол-ве , барчета....Много родители(майки )са ми споделяли ... досега винаги съм ги разбирала ....Но сега ситуацията е различна . Всички трябва трезво да вземем решение!И щом училищата ще са затворени до септември - с какво са по-различни децата от яслите и градините , че да е по различно отношението им към тях? Както децата са си гледали тези 2 месеца , това може да стане и в следващите 3 месеца...е с по-рядко ходене по мол-ове и барчеа...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама