Затворени молове: Близо 300 000 души не знаят кога ще се върнат на работа

19:44, 14 май 20 25 3856 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Една от забраните във връзка с коронавируса, която остава, е за търговските центрове. Не е ясно кога те ще отворят врати, което вече предизвика реакцията на бранша. В моловете работят единствено магазините за хранителни стоки, където има такива, както и аптеките.

В официално писмо до премиера и здравния министър Българската стопанска камара настоява за цялостното отваряне на моловете. Според тях това няма да влоши епидемиологичната обстановка, но пък ще се намалят икономическите последствия.


Снимка: БГНЕС

В сектора работят близо 300 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск, сочат данните на БСК. Затова от бранша настояват за точна дата за отваряне на моловете и за ясни правила как да се случва това. Надежда търсят в държавата.

Акцент на деня: Обстановката дето не е различна от положението

Засега обаче правителството изглежда безкомпромисно. „Всичко онова, което е забранено на този етап – давам примери с училища, моловете и т.н. – няма да функционира“, каза здравният министър Кирил Ананиев.

От бранша настояват и за промени в Търговски закон в защита на ритейл бизнеса. Ако не се изпълнят исканията им, не изключват протести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама