Белгийският премиер премина по „коридор на позора“ от гърбове на лекари

21:25, 17 май 20 / Свят 25 3346 Шрифт:
Редактор:

Лекарите в една от водещите болници в Белгия, „Сен Пиер“, организираха „коридор на презрението и позора” за премиера на кралството Софи Уилмес, която посети медицинското заведение днес, за да окаже морална подкрепа на служителите му.

Според кадрите, показани от телеканала RTBF, лекари и медицински сестри се подреждат от двете страни на асфалтовата пътека, водеща към болницата, и когато кортежът с премиера се приближава, те обръщат гръб на колите, за да демонстрират възмущението си от това как белгийските власти се отнасят към здравната система в пандемията, съобщава БГНЕС.

Общо около 120 лекари, медицински сестри и служители на Бърза помощ взеха участие в акцията.

"Лекарите настояват за финансови обезщетения или за повишение на заплатите за последните два месеца упорит труд. Освен това персоналът на болницата „Сен Пиер“, подобно на лекарите в цялата страна, възмутено приема заповедта на правителството да задължи медицинския персонал да работи извънредно, ако е необходимо. Нашите лекари и медицински сестри вече работят през извънреден труд през цялото време и принудителните мерки причиняват остро недоволство", заяви Дирк ван Овертвелдт, говорител на лекарския профсъюз.

Уилмес, изказвайки се в болницата пред репортери, заяви от своя страна, че здравният сектор „се нуждае от преструктуриране и допълнително финансиране“. Премиерът разговаря с персонала на болницата в продължение на 40 минути, обещавайки както материална, така и психологическа подкрепа.

От своя страна представителите на профсъюзите припомнят, че именно Уилмес е тази, която като бивш министър на бюджетните въпроси, е отговорна за намаляване на медицинските разходи през последните три години. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама